RAFALIMA NA ZADUŠNICE RASTERUJU SRBE SA GROBLJA

Izvor: Kurir, 06.Nov.2010, 14:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RAFALIMA NA ZADUŠNICE RASTERUJU SRBE SA GROBLJA

SUVA REKA - Rafalni pucnji iz automatskog oružja začuli su se danas u neposrednoj blizini groblja u Mušutištu u opštini Suva Reka, dok su Srbi, na Zadušnice, bili na groblju i u porti porušene crkve Uspenja Presvete Bogorodice u ovom selu.

Raseljeni koji su došli na groblje u Mušutištu, uplašeni su, stoje okupljeni pored porušene crkve i spremaju se da krenu nazad.

Dragoljub Milošević, jedan od predstavnika Srba, izjavio je da se ovo ranije nije događalo i da >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << je to jedan vid zastrašivanja.

Raseljene vernike na groblju u Mušutištu obezbeđuju pripadnici Kosovske policijske službe i austrijskog Kfora. Groblje u Mušutištu raseljeni redovno na Zadušnice obilaze od 2003. godine.

Jutros je ovde stiglo oko 50 vernika. Mali broj ljudi je došao do grobnih mesta svojih najbližih, jer je groblje potpuno zaraslo u korov.

Srbi posetili groblje u južnoj Mitrovici

Oko 500 Srba iz severne Kosovske Mitrovice posetilo je jutros, na Zadušnice, pravoslavno groblje koje se nalazi u južnom delu grada, javlja Tanjug. Nije bilo incidenata, a Srbi su do groblja u južnoj Mitrovici na kome je više od 90 odsto nadgrobnih spomenika porušeno stigli u pratnji Kosovske policijske službe(KPS).

Oni kažu da su Zadušnice jedina prilika kada, uz pratnju policije, mogu posetiti grobove svojih rođaka i prijatelja.

Ilija Ilić navodi da poslednjih godinu dana spomenici nisu dodatno uništavani, verovatno, zato što skoro ništa više i nije ostalo. "Šta da kažem, imam ovde pet-šest porodičnih grobova, sve je to srušeno i polomljeno. Redovno dolazim i poslednjih godinu dana nije dirano ništa, ali šta je ostalo da diraju?, pita se Ilić.

Protojerej stavrofor Milija Arsović ističe da su oštećenja na groblju velika - iznad 90 odsto. "Jedino što mogu da kažem pored ovako teške i jadne situacije u kojoj se nalazi groblje jeste da je prvi put posle 11 godina srpska ruka očistila ovo groblje. Kao što može da se vidi, oni koji su ranije čistili nisu vodili računa o groblju, jer su uništili svaki krst, svaki trag krsta na ovom mestu", rekao je on.

U južnom delu Kosovske Mitrovice na srpskom groblju uništeno je više od 500 spomenika i tamo se umrli Srbi ne sahranjuju od 1999. godine, dok u severnom delu grada na albanskom groblju nema nijednog oštećenog spomenika.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zadušnice uz pucnjavu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Nov.2010

MUŠUTIŠTE -..Dok je oko 50 raseljenih Srba danas na zadušnice palilo sveće na pravoslavnom groblju u razrušenom srpskom delu sela Mušutište kod Suve Reke, čula se rafalna paljba u blizini groblja...Nepoznate osobe pucale su iz vatrenog oružja u blizini groblja, a specijalci kosovske policijske...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.