Prvi sastanak zvaničnika Kine i Tajvana od 1949. godine

Izvor: Blic, 09.Feb.2014, 11:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvi sastanak zvaničnika Kine i Tajvana od 1949. godine

Predsednik tajvanskog Saveta za odnose sa kontinetalnom Kinom Vang Ju Či u utorak ide u posetu Kini, što je prva zvanična poseta jednog tajvanskog zvaničnika toj zemlji od kraja građanskog rata 1949. godine.

Van Ju Či će u Kini boraviti do 14. februara, a sastaće se sa kineskim ministrom zaduženim za tajvanska pitanja Čangom Čiđunom.

Sporazum o ekonomskoj saradnji Tajvana i Kine potpisan je 2010. godine, čime je otvoren put ka normalizaciji odnosa, mada >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dve strane nisu uspostavile zvanične odnose.

Tajvan i Kina su se razdvojili tokom građanskog rata 1949. godine, kada su snage desničarske partije Kuomitang bile poražene od komunista Mao Cedunga i članovi Kuomitanga su pobegli na ostrvo.

Peking bespogovorno smatra da je Tajvan deo teritorije "jedne Kine" i uprkos tenzijama ne odustaje od ponovnog psiajednjenje ostrva. Odnosi su ipak poboljšani od 2008. godine kada je predsednik Tajvana postao Ma Jing-djeu koji je ponovo izabran 2012. godine i nastoji da uspostavi dobre odnose s Kinom.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Prvi sastanak Kine i Tajvana

Izvor: B92, 09.Feb.2014

Tajpen -- Predsednik Saveta za odnose sa kontinetalnom Kinom Tajvana Vang Ju Chi u utorak ide u posetu Kini...Ovo će biti prva zvanična poseta jednog tajvanskog zvaničnika toj zemlji od kraja gradjanskog rata 1949. godine...Van Ju Chi će u Kini boraviti do 14. februara, a sastaće se sa kineskim...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.