Prvi sastanak Kine i Tajvana

Izvor: B92, 09.Feb.2014, 12:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvi sastanak Kine i Tajvana

Tajpen -- Predsednik Saveta za odnose sa kontinetalnom Kinom Tajvana Vang Ju Chi u utorak ide u posetu Kini.

Ovo će biti prva zvanična poseta jednog tajvanskog zvaničnika toj zemlji od kraja gradjanskog rata 1949. godine.

Van Ju Chi će u Kini boraviti do 14. februara, a sastaće se sa kineskim ministrom zaduženim za tajvanska pitanja Čangom Čidjunom.

Sporazum o ekonomskoj saradnji Tajvana i Kine potpisan je 2010. godine, čime je otvoren put ka normalizaciji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odnosa, mada dve strane nisu uspostavile zvanične odnose.

Tajvan i Kina su se razdvojili tokom gradjanskog rata 1949. godine, kada su snage Kuomitanga bile poražene od komunista Mao Cedunga i članovi Kuomitanga pobegli na ostrvo.

Kina smatra da je Tajvan deo njene teritorije i nije odustao od ponovnog ujedinjenja. Odnosi su ipak poboljšani od 2008. godine kada je predsednik Tajvana postao Ma Jing-djeu. On je ponovo izabran 2012. godine i nastoji da uspostavi dobre odnose s Kinom.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.