Prve reakcije na masakr na Vračaru: Ovo se u Srbiji nikada nije desilo; Dobili smo šamar

Izvor: B92, 03.Maj.2023, 14:29

Prve reakcije na masakr na Vračaru: "Ovo se u Srbiji nikada nije desilo"; "Dobili smo šamar"

U osnovnoj školi na Vračaru "Vladislav Ribnikar", dogodila se teška tragedija kada je dečak od 14 godina ubio osmoro učenika, ali i radnika u obezbeđenju.

Član Veća za obrazovanje Opštine Vračar Dragi Lukić izjavio je danas da se u Srbiji nikada nije desilo, niti je iko doživeo, kao i da se to nikada nije desilo u našem školstvu.

"Ne znam da li ti roditelji oružje drže na bezbednom mestu, kako mogu sebi da dozvole da se deca igraju s oružjem, to su tek >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pitanja koja ćemo sebi postavljati narednih dana i o kojima ćemo razgovarati", rekao je Lukić za K1.

On je naveo da su svi potreseni i dodao da se mora raditi na bezbednosti u školama.

Osnivač Fondacije "Tijana Jurić" i direktor Centra za nestalu i zlostavljanu decu, Igor Jurić, danas se takođe oglasio povodom tragedije.

"Ovo je bilo za očekivati, nažalost sam mislio da će sve to proći mnogo bezbolnije, ali smo evo danas dobili jedan šamar", rekao je Jurić za Tanjug. Na pitanje koliko je bitna edukacija o oružju, on je naveo da ne može da govori o tome, ali da može da govori o tome kolika je bitna edukacija roditelja, ali i društva.

"Mi smo u prethodnom periodu bombardovali decu nekim užasnim materijalima, užasnim medijskim sadržajima, nekoj normalizaciji nenormalnog. Onda smo došli u situaciju da govorimo o tome koliko je bitna edukacija o rukovanju oružija, ali generalno o tome ne mogu da pričam", rekao je Jurić.

Dodao je da se sa decom koja su u riziku, koja su u ovom momentu počinioci nasilja, mora mnogo raditi, što je jedan dugotrajan proces.

"Moramo da ispravljamo sve ono što smo činili mi odrasli, u nekom prethodnom periodu. Mi moramo da shvatimo samo to, da smo mi u stvari odrasli počinioci onoga što se danas desilo, da smo mi u stvari ono što smo svojim nečinjenjem uradili da se desi ovako strašna tragedija. Dok mi to ne shvatimo, mi nećemo poboljšati situaciju u našem društvu", rekao je Jurić.

Sve o ovoj tragediji iz minuta u minut možete pratiti na našem LIVE BLOGU.

Predsednica Sindikata obrazovanja Srbije Valentina Ilić kazala je da je sada ključno pitanje to da li je trebalo da čekamo da se ovako nešto dogodi da bismo videli poraz države i svih nas u odnosu na prosvetu i celokupno obrazovanje.

"Mi smo upozoravali prethodnih 20 godina da je prosveta urušena. Nakon nemilih događaja kada su kolege napadane od strane učenika i roditelja Ministarstvo prosvete je brzo reagovalo tako da se izmene neke zakonske regulative, ali neke još nisu stupile na snagu. Iskreno da vam kažem ovo je poraz svih nas", rekla je Ilić danas za K1 i dodala da joj je žao svih roditelja i dece.

Prema njenim rečima, žao joj je one dece koja su stradala i one koja su ostala i koja su sve to videla.

"Ovo je samo epilog nebrige i ozbiljan problem koji moramo da rešavamo, nažalost nakon ovako nemilog događaja. Jutros su me zvale kolege iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine...Svi smo zgroženi, celokupna prosvetna javnost. Ono što se dešavalo u Americi desilo se i kod nas. Da je obrazovni sistem urušen vidi se i po drugim parametrima", kazala je Ilić.

Kako je Ilić istakla da od jutros sluša komentare psihologa, sociologa, policije, kako treba uvesti KD provere, kamere, proveravati da li deca nose nešto od metala i njihove lične kartice.

Pročitajte još:

Profesorka Nada Trifković, povodom masovnog ubistva jutros u osnovnoj školi u Beogradu, kazala je u „Uranku“ na televiziji K1 da je zakazao kompletan sistem, kao i da godinama škole imaju samo jednog psihologa i pedgoga.

"Ovo je sada tragična posledica decenijskog uništavanja obrazovanja koje više nema vaspitnu ulogu. Nema sinhronizacije među ministarstvima. Obrazovanje je uvek išlo uz vaspitanje", rekla je Trifković.

Prema njenim rečima, danas ne možete očekivati da obezvređeni nastavnik bude autoritet.

"Ne možete očekivati da škole sa velikim brojem učenika godinama imaju jednog psihologa i pedagoga, a da tamo neki nepoznati imaju po pet ljudi u obezbeđenju", rekla je Trifković.

Na tviter nalogu oglasio se i američki ambasador u Srbiji Kristofer Hil.

"Zajedno sa svima u ambasadi, tužan sam i u šoku. Smrt jednog deteta je tragedija; jer je nepodnošljivo da toliki broj bude ubijen tamo gde bi trebalo da se osećaju najbezbednijim. Naše saučešće porodicama i prijateljima poginulih na Vračaru. Amerika i svet dele vašu tugu", stoji u objavi.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj, izjavio je danas da duboko žali zbog smrtonosne pucnjave.

"Želimo da izrazimo duboko saučešće porodicama žrtava i njihovim bližnjima i želimo brz oporavak povređenima", naveo je Borelj.

On je istakao da je "ovo veoma tužna vest".

Pored pomenutih saučešće su izjavili i predsednik Crne Gore Jakov Milatović, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i celo rukovodstvo BiH.

Patrijarh Porfirije je na Instagramu zamolio da svako učini sve što do njega stoji za prestanak i osudu bilo kakvog nasilja, a pogotovo za promociju nasilja u javnosti.

"U muklom bolu slušam vesti o katastrofi, kakva se u našem narodu i našoj Otadžbini nikada nije dogodila, a danas se desila u jednoj beogradskoj osnovnoj školi. Molim se Spasitelju Hristu za postradalu decu i radnika škole. Molim se Spasitelju za njihove roditelje, braću, sestre, rodbinu i izražavam im najdublje saučešće", naveo je patrijarh.

On je dodao da su "molitve i ljubav Vaskrslog Gospoda i sva naša ljudska briga i pažnja danas su sa vama, draga deco naša i nastavnice koji ste danas u beogradskim bolnicama". "Molim sve da Vaskrslom Gospodu uputimo molitvu za mir i međusobnu ljubav. I molim da svako učini sve što do njega stoji za prestanak i osudu bilo kakvog nasilja, a pogotovo za promociju nasilja u javnosti", poručio je patrijarh.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.