Protesti u Rumuniji zbog pravosudnog zakona: Hiljade građana na ulicama Bukurešta

Izvor: SrbijaDanas.com, 06.Nov.2017, 02:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protesti u Rumuniji zbog pravosudnog zakona: Hiljade građana na ulicama Bukurešta

Demonstranti uzvikuju "demokratija je pod opsadom"

Više od 7.000 građana Rumunije okupilo se večeras u Bukureštu, kako bi protestovali zbog namere Vlade da usvoji zakone, za koje se smatra da će oslabiti napore da se iskoreni korupcija.

Demonstranti su se okupili ispred zgrade Vlade, nose rumunske zastave i uzvikuju "demokratija je pod opsadom", da je vladajuća Socijaldemokratska partija "crvena kuga", duvaju u vavuzele i lupaju u bubnjeve prenosi AP.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<
35.000 people protesting in #Romania against corrupted and criminal #Government #protest #dragnea #bucharest pic.twitter.com/d7rXe2TgOv

— robin (@robinsimion) November 5, 2017

Rumunska agencija Agerpres prenosi da okupljeni nose i transparente na kojima piše "želimo nezavisno pravosuđe", "prevremeni izbori", "šta čekate, novu diktaturu?".

Kako se navodi, protesti su osim u Bukureštu organizovani i u još najmanje osam rumunskih gradova.

Thousands protest in #Bucharest against corrupted and criminal #Government. Thousands more around #Romania.#protest #november #2017 pic.twitter.com/VzuoLhqTZp

— robin (@robinsimion) November 5, 2017

Strani ambasadori i EU usprotivili su se donošenju predviđenog zakona, jer omogućava osobi koja je bila krivično osuđena da bude uzabrana za predsednika držve, kao i ministru pravde da imenuje vrhovne tužioce.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.