Produbljivanje plagijatorskog skandala u Rumuniji u koji je umešan Ponta

Izvor: Southeast European Times, 27.Jul.2012, 22:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Produbljivanje plagijatorskog skandala u Rumuniji u koji je umešan Ponta

Viktor Ponta, treći premijer Rumunije ove godine, suočava se sa novim optužbama za plagijat.

27/07/2012

Pol Čočoju za Southeast European Times iz Bukurešta -- 27.7.2012.

Komisija rumunskog ministarstva obrazovanja, koja je izazvala skepticizam prošlog meseca nakon što je osporila niz zaključaka da je premijer Viktor Ponta prepisao svoju doktorsku tezu, sada istražuje drugu optužbu za plagijat.

Nacionalna komisija za etiku (CNE) saopštila >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << je u ponedeljak (23. jula) da se nove optužbe odnose na jednu knjigu i na Pontu. Ona nije otkrila detalje, niti je identifikovala podnosioca žalbe protiv premijera, koji je organizovao opoziv predsednika i već je ukinuo pravne nadležnosti drugog panela koji je pronašao smisao u tvrdnjama o plagijatu.

Ponta je rekao da samo ministarstvo obrazovanja ima nadležnost da istražuje optužbe za plagijat. On je ranije donete zaključke koji su bili protiv njega odbacio kao poltički motivisane.

Pontina vlada, koja je tek došla na vlast, već je izazvala zabrinutost EU.

Lider opozicione Socijaldemokratske partije, Ponta je imenovan za premijera u aprilu i treća je osoba ove godine na čelu vlade. On je odmah počeo da se spori sa Baseskuom oko toga ko treba da predstavlja Rumuniju na samitima sa Zapadom.

Ponta je organizovao opoziv Baseskua 6. jula, na osnovu optužbi da je prekoračio ovlašćenja. Pontina stranka takođe je smenila dva ključna Baseskuova saveznika -- predsednike Senata i Predstavničkog doma -- i tražila da se ograniče ovlašćenja Ustavnog suda. Rumuni će u nedelju (29. jula) glasati na nacionalnom referendumu o tome da li Basesku ostaje na funkciji.

Optužbe za plagiranje prvi put je u junu izneo britanski naučni žurnal Nejčer (Nature), koji je izvestio da je Ponta prepisao velike delove svoje teze iz 2003. na Bukureštanskom univerzitetu.

Panel univerzitetskih radnika jednoglasno je potvrdio optužbe prošlog meseca, rekavši da teza „narušava etička načela, načela integriteta i dobrog postupanja u istraživanju“. Komisija će podneti predlog univerzitetskom senatu da ukine Pontinu doktorsku diplomu.

CNE je oslobodila Pontu optužbi za plagijat 27. juna, ali je treći panel, rumunski Nacionalni savet za potvrdu akademskih titula, sledećeg dana zaključio da je teza prepisana. Ponta je odgovorio ukidanjem zakonskih ovlašćenja saveta.

Kontradiktorni zaključci doveli su u pitanje Pontin kredibilitet.

„Za mene je odluka univerziteta relevantnija i objektivnija“, kaže Stefan Vlaston, predsednik Asocijacije za obrazovanje i istraživanje, koja se bavi obrazovnom reformom, u izjavi za SETimes. „Članovi CNE dobili su odluku u koverti i niko ne zna kako je ovaj odbor zaista radio na dolaženju do takvog zaključka. Druge dve komisije su pouzdanije, jer ih čine profesionalci.“

Ipak, drugi vide pozitivne efekte odluke koju je doneo etički odbor Bukureštanskog univerziteta.

„Da nije ove odluke imali bismo velike probleme u ocenjivanju studenata u budućnosti -- svi koji bi bili uhvaćeni u prepisivanju pozvali bi se na Pontin presedan“, kaže zaSETimesVirgil Jordače, profesor Biološkog fakulteta Bukureštanskog univerziteta. „Plagijat i prepisivanje predstavljaju epidemiju među studentima. Posledica ove odluke je da će se standardi visokog obrazovanja povećati i to će se odnositi na sve.“

Edmund Nikuluska, šef rumunske Asocijacije za kulturu, obrazovanje i normalnost, postavlja plagijatorski skandal u širi kontekst. „Ako je premijer varao, zašto ne bi i studenti. Zašto ne bismo svi to radili?“ pita on.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.