Privedeno pet osoba zbog malverzacija sa žitom!

Izvor: Press, 22.Nov.2013, 11:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Privedeno pet osoba zbog malverzacija sa žitom!

Pripadnici Uprave kriminalističke policije u saradnji sa Tužilaštvom za organizovani kriminal, priveli su pet osoba u Somboru i Novom Sadu, zbog sumnje da su malverzacijama prilikom skladištenja merkantilne pšenice i kukuruza za robne rezerve oštetili državu za 5,5 miliona evra, saznaje RTS.
Među osumnjičenima su načelnik centra Robnih rezervi u Novom Sadu Mihailo Uvaček (57), šef Odseka za prehrambene proizvode u Robnim rezervama Jelena Drobnjak (50), sudski veštak Staša Savković >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << (71), kao i Siniša Kozlina (50) i Angelina Strilić (50) iz "Jugoinspekta".

Kako saznaje RTS, njima je određeno zadržavanje do 48 sati.

Policija traga za direktorima "Gradske pekare" iz Sombora Brankom (53) i Gordanom Mijić (51).

Osumnjičeni Branko i Gordana Mijić su od 2005. do 2013. godine bili ovlašćeni skladištari robnih rezervi za oko 20.000 tona merkantilnog kukuruza i pšenice, iako su njihovi kapaciteti za skladištenje bili 3.360 tona žitarica - saopštila je policija.

Kako se navodi u saopštenju, prilikom ugovaranja sa Direkcijom za robne rezerve, oni su priložili falsifikovanu dokumentaciju, koju su im izdali Siniša Kozlina i Angelina Strilić iz "Jugoinspekta" Novi Sad.

Mihailo Uvaček je dao saglasnost za te ugovore, iako je znao da količina poverenog žita skladištarima "Gradska pekara" i "1. Oktobar" iz Sombora prevazilaze njihove ukupne skladišne kapacitete, dodaje se u saopštenju.

Oni se sumnjiče da su, na taj način, "Gradskoj pekari" i "1. Oktobru", čiji je vlasnik Branko Mijić, protivpravno pribavili 5,5 hiljada evra na štetu Republičke Direkcije za robne rezerve.

Poljoprivredni inspektori utvrdili su, sredinom juna, da je u 19 skladišta robnih rezervi manje pšenice i kukuruza nego što je bilo smešteno u silose.

Kako je tada rekao ministar trgovine Rasim Ljajić, tom krađom država je oštećena za oko 20 miliona evra.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ljajić: Država neće tolerisati pljačku svoje imovine

Izvor: Press, 22.Nov.2013

"Podnete su krivične prijave protiv 14 skladištara gde je utvrđen veliki manjak iz robnih rezervi, oko 80.000 tona što pšenice što kukuruza je nestalo. Očekujemo konačni sudski epilog ne samo za ovaj slučaj, već i za sve naredne slučajeve koji će uslediti ukoliko se utvrdi odgovornost...

Nastavak na Press...

Ukrali žito vredno 5,5 miliona

Izvor: Večernje novosti, 22.Nov.2013

OPERATIVCI Uprave kriminalističke policije MUP Srbije, po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal, uhapsili su u petak petoro osumnjičenih za malverzacije sa merkantilnom pšenicom i kukuruzom. Oni se terete da su oštetili državni budžet za 5,5 miliona evra, i to za račun dve somborske firme....

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.