Ljajić: Država neće tolerisati pljačku svoje imovine

Izvor: Press, 22.Nov.2013, 13:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljajić: Država neće tolerisati pljačku svoje imovine

"Podnete su krivične prijave protiv 14 skladištara gde je utvrđen veliki manjak iz robnih rezervi, oko 80.000 tona što pšenice što kukuruza je nestalo. Očekujemo konačni sudski epilog ne samo za ovaj slučaj, već i za sve naredne slučajeve koji će uslediti ukoliko se utvrdi odgovornost onih koji su učinili štetu za državu i državni budžet“, rekao je Ljajić novinarima u parlamentu.

Pripadnici Uprave kriminalističke policije priveli su jutros pet osoba u Somboru >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << i Novom Sadu zbog sumnje da su malverzacijama prilikom skladištenja merkantilne pšenice i kukuruza za robne rezerve oštetili državu.

Ljajić je dodao da je današnje hapšenje i poruka da se krađa ne isplati nikome, a posebno ne onima koji su izdavali u zakup skladišni prostor i za to uzimali značajana finansijska sredstava i trgovali robom koju su dobijali od robnih rezervi.

Ministar je najavio da će tokom naredne sednice u parlamentu biti i predlog zakona o robnim rezervama istakavši da je jedan od razloga za njegovo donošenje pojačana kontrola i nadzor nad robnim rezervama.

Dosadašnjim zakonom uopšte nije bila predviđena odredba o kontroli i nadzoru nad Direkcijom za robne rezerve, a sada će nadzor nad Direkcijom sprovoditi četiri ministarstva - energetike, finansija, poljoprivrede i trgovine, dodao je Ljajić.

On je naglasio da će se time smanjiti mogućnost za malverzacije i zloupotebe, ali da je to tek "jedan kolosek“.

"Drugi kolosek se tiče činjenice što Direkcija mora da obezbedi u svom vlasništvu veći skladišni prostor.

Trenutno u Direkciji za robne rezerve ima svega 17.500 kvadratnih metara skladišnog prostora za pšenicu i to je jedini silos u vlasništvu države, sve ostalo država, odnosno Direkcija, iznajmljuje od privatnih skladištara“, rekao je Ljajić.

On je precizirao da država želi da obezbedi više skladišnog prostora tako što će aktivirati hipoteke i uzeti skladišni prostor koji je do sada bio u privatnom vlasništvu onih skladištara koji su izvršili zlupotrebe sa robom iz robnih rezervi.

"Očekujemo da ćemo u narednom periodu obezbedini oko 100.000 kvadratnih metara skladišnog prostora i samim tim će se smanjiiti mogućnost ovakvih zloupotreba. Zakon će stupiti na snagu odmah nakon usvajanja, a verujem da će biti u skupštini već naredne nedelje“, zaključio je Ljajić.

Pripadnici Uprave kriminalističke policije i Policijske uprave u Somboru u saradnji sa Tužilaštvom za organizovani kriminal lišili su slobode petoro ljudi zbog sumnje da su malverzacijama prilikom skladištenja merkantilne pšenice i kukuruza za robne rezerve i oštetili bužet Srbije za 5,5 miliona evra.

Kako je saopšteno iz MUP-a, privedeni su M.U. (57), J.D. (50) i S.S (69) iz Novog Sada i S.K. (50) i A.S. (50) iz Sombora, a krivičnom prijavom obuhvaćeni su i B. M. (53) i G.M. (51) iz Sombora koji su u bekstvu.

Osumnjičeni B.M. i G.M. su, u periodu od 2005. do 2013. godine bili ovlašćeni skladištari republičke Direkcije za robne rezerve za merkantilni kukuruz i merkantilnu pšenicu u količini od oko 20.000 tona, iako su njihovi skladišni kapaciteti bili 3.360 tona žitarica.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ljajić: Država neće tolerisati pljačku

Izvor: Blic, 22.Nov.2013

Ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je danas, povodom hapšenja pet osoba zbog sumnje da su malverzacijama prilikom skladištenja merkantilne pšenice i kukuruza za robne rezerve oštetili državu, da je ovo početak procesa i da se šalje vrlo jasna poruka...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.