Vulin i Šojgu: Nikad sankcije Rusiji, podrška po pitanju Kosmeta, stižu helikopteri

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Avg.2018, 11:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vulin i Šojgu: Nikad sankcije Rusiji, podrška po pitanju Kosmeta, stižu helikopteri

Srbija i Rusija će nastaviti da unapređuju vojno-tehničku saradnju, zajednički je zaključak sastanka ministara odbrane Srbije i Ruske Federacije, Aleksandra Vulina i Sergeja Šojgua.

Rusija daje punu podršku Srbiji u rešavanju kosovskog problema i poštuje politiku predsednika Aleksandra Vučića, a Srbija nikada neće podleći antiruskoj histeriji i uvesti sankcije Rusiji, konstatovano je na sastanku, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Srbije.

Šojgu i Vulin >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sastali su se na vojnom poligonu Alabino nadomak Moskve po završetku Međunarodnih vojnih igara.

Srpski ministar odbrane je u posetu došao na Šojguov poziv.

Poželevši dobrodošlicu srpskoj delegaciji, Šojgu je rekao da mu je drago što sa Srbijom i Vulinom ima aktivnu saradnju i istakao da se sa srpskim kolegom vidi već treći put od početka ove godine.

Vulin je preneo pozdrave predsednika Srbije i vrhovnog komandanta VS, Aleksandra Vučića i zahvalio se predsedniku RF zbog njegovog razumevanja pozicije Srbije kada je u pitanju rešavanje pitanja Kosova i Metohije.

"Još jednom smo dobili podršku Ruske Federacije kada je u pitanju rešavanje kosovskog problema, da je Srbija ta koja može i treba da donese odluku a da će Ruska Federacija uvek biti uz Srbiju. Ruska Federacija veoma poštuje politiku našeg predsednika i poštuje politiku Srbije kada je u pitanju očuvanje Kosova i Metohije, kada je u pitanju očuvanje interesa Srbije i srpskog naroda", rekao je Vulin.

Vulin je istakao je i da je Srbija prijateljska zemlja Rusiji.

"Srbija nikada neće učestvovati u antiruskoj histeriji i nikada neće razmatrati uvođenje bilo kakvih sankcija Ruskoj Federaciji, niti će biti tamo gde se o Rusiji loše govori ili gde se Rusija napada", rekao je srpski ministar odbrane.

Šojgu je saradnju Rusije i Srbije ocenio kao veoma uspešnu naročito u delu vojno-tehničke saradnje, što je za Rusiju i najbitnije, i najavio i unapređenje saradnje na poljima vojno-tehničke, vojne saradnje kao i saradnje koja se tiče zajedničkih vežbi i obuka, navodi se u saopštenju.

Potvrdio je da u narednom periodu Srbija može očekivati da će se nastaviti realizacija dogovorenog - nabavka novih helikoptera MI 17 i borbenih helikoptera MI 35.

Šojgu se zahvalio ministru Vulinu na učešću ekipe Vojske Srbije na Međunarodnim vojnim igrama.

"Vaša ekipa je bila veoma uspešna na ovom svetskom takmičenju. Razumem da bi ste hteli bolje i zato sam spreman da vašoj ekipi sledeće godine pružim sve mogućnosti za trening", zaključio je Šojgu.

Vulin: Nismo najveća, ali smo najžilavija vojska na svetu

Vulin je, odgovarajući na pitanja ruskih novinara koji su veoma zainteresovani za Međunarodne vojne igre, rekao da je zadovoljan rezultatima ekipe Vojske Srbije i da smo i na ovom međunarodnom vojnom takmičenju pokazali da VS nije najveća vojska na svetu, ali da je najtvrdoglavija i najžilavija.

"Mi svake godine povećavamo obim našeg učešća. Ove godine smo učestvovali u tenkovskom bijatlonu, u kategoriji snajperista i takmičenju inženjerskih jedinica. Mi smo vojska koja nije previše brojna, ali se uspešno nosimo sa mnogo većim i razvijenijim od nas. U tenkovskom bijatlonu smo ušli u polufinale kao šesti, inženjerci su nam treći a mešoviti snajperski par je prvi", naveo je Vulin.

Međunarodne vojne igre su počele 28. jula, a u dvonedeljnom takmičenju je učestvovalo više od 5.000 vojnika iz 32 zemlje.

Takmičili su se u 28 disciplina koje obuhvataju gotovo sve konvencionalne rodove vojske. Takmičenja su istovremeno održana na teritorijama sedam država.

Prema dosadašnjim rezultatima Rusija je osvojila najviše medalja - 18 zlatnih, 5 srebrnih i dve bronzane. Kina je na drugom mestu, sledi je Kazahstan.

Prve Međunarodne vojne igre organizovane su 2015. godine na inicijativu ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua i spadaju među najveća vojno-sportska takmičenja na svetu.

Pripadnici Vojske Srbije na vežbi u Rusiji

Pripadnici Vojske Srbije iz sastava Treće brigade Kopnene vojske učestvovaće od 13. avgusta na vojnoj vežbi sa pripadnici ruskih oružanih snaga u okolini Sankt Peterburga.

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane, na poligonu Kamenka, od 9. do 12. avgusta, uvežbava se 195 pripadnika Vojske Srbije.

Taktička vežba sa bojnim gađanjem Zapadnog vojnog okruga Oružanih snaga Rusije održava se na poligonu Luga, a tema vežbe je "Priprema i izvođenje elastične odbrane u uslovim radio ometanja i dejstva specijalnih snaga neprijatelja i izvođenje protivnapada".

Pripadnici Vojske Srbije na vežbi će koristiti sopstvene uniforme, balističke borbene prsluke, šlemove i zaštitne maske, dok su naoružanje, borbenu tehniku i municiju obezbedili domaćini vežbe Oružane snage Ruske Federacije.

Ciljevi vežbe su jačanje interoperabilnosti, podizanje nivoa obučenosti jedinica i njihova saradnja, kao i optimizacija i standardizacija planiranja zajedničkih srpsko-ruskih taktičkih vežbi, navodi se u saopštenju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Pripadnici Vojske Srbije na vežbi u Rusiji

Izvor: Vesti-online.com, 11.Avg.2018

Pripadnici Vojske Srbije iz sastava Treće brigade Kopnene vojske učestvovaće od 13. avgusta na vojnoj vežbi sa pripadnici ruskih oružanih snaga u okolini Sankt Peterburga...Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane, na poligonu Kamenka, od 9. do 12. avgusta, uvežbava se 195 pripadnika Vojske Srbije...Taktička...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.