Izvor: Politika, 22.Jul.2013, 23:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prijavljeno 439 slučajeva korupcije u zdravstvu – porukom

Organizacija „Srbija u pokretu”, u ime građana, podneće 32 krivične prijave Republičkom javnom tužilaštvu

Građani Srbije prijavili su za mesec dana rada SMS servisa za prijavu korupcije u zdravstvu – 439 slučajeva, a organizacija „Srbija u pokretu”, koja je pokrenula ovu akciju, podneće u ime građana koji su želeli da ostanu anonimni, 32 krivične prijave Republičkom javnom tužilaštvu.

Na problem u vezimita i neformalnog plaćanja požalilo se >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << 42,73 odsto onih koji su se javili porukom, na zloupotrebu službenog položaja 30,76 odsto njih, a u kategoriju „ostalo” spada 26,49 odsto prijava.

– Kada je reč o potkategorijama korupcije, izdvojile su se: traženje ili davanje mita radi dobijanja usluga, korupcija pri zapošljavanju, upućivanje na privatnu praksu, javne nabavke u zdravstvenim ustanovama, uključujući i spregu sa farmaceutskom industrijom.

Dalje istraživanje biće obavljeno za 11 prijava i planirano je objavljivanje istraživačkih novinarskih priča o toj temi – kaže Predrag Stojičić, iz organizacije „Srbija u pokretu”.

Sa više od pet „prijava” građana izdvojili su se gradovi Beograd, Čačak, Kragujevac, Kraljevo, Leskovac, Niš, Smederevo, Sremska Kamenica i Sremska Mitrovica, a naš sagovornik napominje da su malobrojni slučajevi da se ljudi žale na korupciju u domovima zdravlja i da se prijave u većini slučajeva odnose na bolnice.

– Od ukupnog broja prijava validno je 219 (49,88 odsto), koje se odnose na zdravstveni sistem u Srbiji. Od tog broja 53,4 odsto spada u kategoriju korupcije, 15,9 odsto u povredu prava pacijenata i 22,8 odsto u organizaciju rada zdravstvene službe. Poseban segment žalbi građana je vezan za zapošljavanje lekara i sestara. Pitanje je kako će se ponašati osoba koja je „preko veze” i uz davanje mita došla do posla – dodaje Stojičić.

„Srbija u pokretu” je građane koji su prijavili slučajeve korupcije upućivala na zaštitnika prava pacijenata, zdravstvenu inspekciju, tužilaštvo, RFZO, policiju, Agenciju za borbu protiv korupcije, udruženje građanaPravni skener”. SMS servis za prijavu korupcije u zdravstvu dostupan je 24 časa na broj telefona 061-24-444-24, sedam dana u nedelji, a na sve prijave koje su validne i odnose se na oblast zdravstva u Srbiji obučeni aktivisti odgovaraju u pisanoj SMS ili usmenoj telefonskoj formi, u roku od 48 sati.

D. D. K.

objavljeno: 23.07.2013.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.