Prijavili monstrume posle dve godine, ne okrećite glavu

Izvor: B92, 24.Okt.2018, 19:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prijavili monstrume posle dve godine, ne okrećite glavu

Za prvih 10 meseci ove godine policija je otkrila 20 slučajeva trgovine ljudima, dvostruko više nego tokom cele 2017.

Rezultat bi mogao da bude još bolji, da oni koji to primete odmah slučaj prijave policiji.

Trgovinu ljudima je teško prepoznati, ali i kada je prepoznamo, okrećemo glavu. Zašto?

"Monstrum je ćerku držao u zatočeništvu 24 godine, silovao ju je 3.000 puta i sa njom dobio sedmoro dece. Roditelji monstrumi u kući držali 13 izgladnele >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dece u okovima Držao je ćerku 20 godina zatočenu, bila mu je seks robinja i rodila osmoro dece!"

Zgranuti smo čitali naslove koji su zaprepastili čitav svet. Dok smo čitali, negde u našoj blizini, neko je te naslove preživljavao.

"Muškarac u Srbiji devojčicu držao zatočenu, silovao i sve snimao. Mladić u Novom Sadu tukao, pretio i držao devojku zatočenu. Srbin iz bivšeg užičkog korpusa 18 godina u podrumu držao muslimansku devojčicu iz Bosne".

"Sva sreća, pa je policija stigla, da je došla racija. Ja sam u sebi rekla da je to jedini spas", kaže žrtva trgovine ljudima.

Poslednji takav slučaj u Srbiji otkriven je pre nedelju dana u Velikom Polju kod Obrenovca. Slučaj su prijavile komšije, ali tek posle dve godine.

"Još uvek toga ima. To je ono što mi možda ne znamo ili nećemo da znamo, što je ovo drugo verovatnije. To je nešto što se krije i što se radi apsolutno tajno, takle pod potpunim velom tajnom i što su trgovci ljudima, uvek mi se tako činilo, ispred države", kaže Vesna Stanojević, koordinatorka Sigurne kuće..

I policija je intenzivirala rad u otkrivanju trgovine ljudima. Od početka godine podneto je 20 krivičnih prijava protiv 41 počinioca. Policijski obaveštajni podaci, glavni su izvori u presecanju lanca trgovine ljudima. Uloga građana, veoma mala.

"Imali smo ove godine i prijave od strane građana, a ne samo operativnim policijskim radom. I u tom smislu Ministarstvo unutrašnjih poslova poziva sve građane, a to je i dužnost svih da prijave krivična dela koja se gone po službenoj dužnosti. Sada se to dakođe može prijaviti na telefone uprave kriminalističke policije, ali i na telefon 192", navodi Mitar Đurašković, rukovodilac Kancelarije za koordinaciju aktivnosti u borbi protiv trgovine ljudima .

Prema podacima MUP-a u Srbiji nisu zabeleženi slučajevi organizovanih kriminalnih grupa za trgovinu ljudi. Uglavnom su to grupe od dvoje do troje ljudi, koji samostalno eksploatišu žrtvu. Strah je osnovni razlog zbog čega okrećemo glavu. Nadležni apeluju da građani nema čega da se plaše i da trgovci ljudima uglavnom budu osuđeni na najstrože kazne koje su u trajanju od 3 do 10 godina.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.