Pregovori o Kovačeviću sa SAD još desetak dana

Izvor: RTS, 06.Mar.2009, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pregovori o Kovačeviću sa SAD još desetak dana

Plaćanjem odštete popravićemo narušene odnose sa SAD, a to u interesu građana Srbije, izjavio Slobodan Homen. Oznaka tajnosti sa pregovora Vlade Srbije sa SAD o slučaju Miladina Kovačevića trebalo bi da bude skinuta za desetak dana.

Oznaka tajnosti sa pregovora Vlade Srbije sa Sjedinjenim Američkim Državama o slučaju Miladina Kovačevića trebalo bi da bude skinuta za desetak dana, najavio je državni sekretar u Ministarstvu pravde Slobodan Homen.

"Pregovori >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Vlade Srbije i SAD, koji su strogo poverljiva stvar, jer je reč o odnosima dve zemlje, trebalo bi da budu okončani u roku od desetak dana, posle čega će sa njih biti skinuta oznaka tajnosti i javnost će biti u potpunosti upoznata sa detaljima postignutog dogovora", izjavio je državni sekretar.

Prema njegovim rečima, oznaka tajnosti odnosi se na samu suštinu pregovora, odnosno na njihov tok.

Homen je dodao i da je činjenica da li se odšteta plaća američkim vlastima ili porodici oštećenog Brajana Štajhauera kome je Kovačević naneo teške telesne povrede, zaštićena kao tajni podatak.

Vlada Srbije je spremna da plati odštetu zbog propusta srpskih državnih službenika koji su Kovačeviću omogućili da pobegne iz SAD, objašnjava Homen, ukazujući da su upravo zbog tih propusta narušeni odnosi dve zemlje.

"Plaćanjem odštete popravićemo narušene odnose sa SAD. To je u interesu građana Srbije, s obzirom da Amerika godišnje našoj zemlji daje pomoć od 60 miliona dolara, a njeni glasovi u svim relevantnim svetskim institucijama su jako bitni", dodao je državni sekretar.

"Plaćanje odštete drugoj državi ustaljeno je u diplomatskoj praksi, naročito u slučajevima terorizma", kaže Homen.

"Vladin stav je vrlo jasan - svako mora da odgovara za krivično delo koje je učinio i nama je vrlo važno da pokažemo da su pravosudni organi u Srbiji sposobni da sude za najteža krivična dela, pa tako i u slučaju Kovačević", naglasio je Homen.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.