Izvor: B92, 06.Mar.2009, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Homen: Skida se oznaka tajnosti

Beograd -- Oznaka tajnosti sa pregovora Vlade Srbije sa SAD o slučaju Miladina Kovačevića trebalo bi da bude skinuta za desetak dana, najavljuju u Ministarstvu pravde.

"Pregovori Vlade Srbije i SAD, koji su strogo poverljiva stvar jer je reč o odnosima dve zemlje, trebalo bi da budu okončani u roku od desetak dana, posle čega će sa njih biti skinuta oznaka tajnosti i javnost će biti u potpunosti upoznata sa detaljima postignutog dogovora", kazao je državni sekretar u Ministarstvu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pravde Slobodan Homen.

Prema njegovim rečima, oznaka tajnosti odnosi se na samu suštinu pregovora, odnosno na njihov tok.

Homen je kazao da je činjenica da li se odšteta plaća američkim vlastima ili porodici oštećenog Brajana Štajhauera, kome je Kovačević naneo teške telesne povrede u noćnom klubu u Bostonu, zaštićena kao tajni podatak.

On je objasnio da je Vlada Srbije spremna da plati odštetu zbog propusta srpskih državnih službenika državi koji su Kovačeviću omogućili da pobegne iz SAD, ukazujući da su upravo zbog tih propusta narušeni odnosi dveju zemalja.

"Plaćanjem odštete mi ćemo popraviti narušene odnose sa SAD. Mi to moramo da uradimo jer je to u interesu građana Srbije, s obzirom da Amerika godišnje našoj zemlji daje pomoć od 60 miliona dolara, a njeni glasovi u svim relevantnim svetskim institucijama su jako bitni", dodao je državni sekretar.

On je rekao da je plaćanje odštete drugoj državi ustaljeno u diplomatskoj praksi, naročito u slučajevima terorizma.

Prema njegovim rečima, pregovori su, nažalost, bili ugroženi jer je u trenutku kada je nešto objavljeno, imalo oznaku "službena tajna", kazao je Homen i istakao da vlada nijednog trenutka nije imala nameru da ostavi takvu oznaku na konačan dogovor između SAD i Srbije.

"Vladin stav je vrlo jasan - svako mora da odgovara za krivično delo koje je učinio i nama je vrlo važno da pokažemo da su pravosudni organi u Srbiji sposobni da sude za najteža krivična dela, pa tako i u slučaju Kovačević", naglasio je Homen.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pregovori o Kovačeviću sa SAD još desetak dana

Izvor: RTS, 06.Mar.2009

Plaćanjem odštete popravićemo narušene odnose sa SAD, a to u interesu građana Srbije, izjavio Slobodan Homen. Oznaka tajnosti sa pregovora Vlade Srbije sa SAD o slučaju Miladina Kovačevića trebalo bi da bude skinuta za desetak dana. ..Oznaka tajnosti sa pregovora Vlade Srbije sa Sjedinjenim Američkim...

Nastavak na RTS...

Svedočenje preko linka

Izvor: Kurir, 07.Mar.2009, 09:37

BEOGRAD - Postizanje dogovora između SAD i Srbije o „slučaju Kovačević“ najverovatnije će biti okončano naredne nedelje, i to prebacivanjem ovog slučaja na domaće tužilaštvo, saznaje Kurir. Kako je potvrdio naš izvor iz Vlade, Amerikanci bi nakon postizanja dogovora trebalo da pošalju...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.