Predškolske ustanove i produženi boravci spremni za start u ponedeljak

Izvor: RTS, 08.Maj.2020, 15:29

Predškolske ustanove i produženi boravci spremni za start u ponedeljak

Uz nova pravila i mere prevencije, od 11. maja sa radom počinju predškolske ustanove i produženi boravci u školama. U vrtiće krenuće oko 37 hiljada mališana, što je više od petine svih koji borave u ustanovama takvog tipa.
Irena iz Kruševca zaposlena je u lokalnoj televizijskoj  stanici i mama troje dece. Od ponedeljka se  i suprug vraća na posao. Zato će dvoje mališana ponovo voditi u vrtić, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << posle mesec i po dana.

"Dečaci se raduju, jedan ima pet godina a a drugi tri. Kako sam informisana, grupe su male - tek nekoliko mališana. Raduju se što će ponovo da vide svoje vaspitače u koje imam puno  poveranje", kaže Irena.
Roditelji su obavezi da vaspitačima prilože lekarsko uverenje o zdravlju deteta, ali i potvrdu poslodavca o zaposlenju. Na ulasku u vrtić važiće i nova pravila. U međuvremenu, svi objekti će biti dezinfikovani spolja i iznutra. Preporuka je da u grupi ne bude više od trinaestoro dece.
"Kada roditelj dovede, dete čekaće ih zaposleni koji će im meriti temperaturu, i deci i roditeljima koji moraju da nose zaštitne maske i rukavice", ističe Ivana Savić, direktorka PU "Bambi" u Loznici. "Potom roditelj odvode dete u njegovu vaspitnu grupu, ne mogu ulaziti jedan  za drugim, zaposleni će voditi računa kuda da se kreću i kojim redom."
Vaspitači kažu da period adaptacije neće biti lak, naročito kada je reč o držanju distance među decom.
"Trudićemo se da decu što više budu u prirodi, na otvorenom. Tako ćemo ih distancirati a u prilog nam ide lepo vreme", kaže Olivera Dašić, vaspitačica.
Od ponedeljka sa radom će početi i produženi boravci u školama. U učionici ,uz nastavnika, ne može biti više od devetoro đaka,  uz obaveznu distancu. Preporuka je da pre dolaska u boravak deca doručkuju.
"Učenici mogu da borave od pola osam do pola pet u školi", objašnjava Tijana Đokić, direktorka OŠ "Svetozar Marković" u Vranju. "Tu  će  biti i dva učitelja koja će smenjivati. Učenici će pratiti daljinsku nastavu a nastavnici će im posle nastave pomagati u izradi domaćih zadataka. Kad god je moguće izaći će napolje, u dvorište."
Prema rečima nadležnih, sa dodatnim popuštanjem mera u narednom periodu, otvaraće se i mogućnost za ostale roditelje da naknadno prijave svoju decu u vrtić ili produženi boravak.
Pogledaj vesti o: Kruševac

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Vrtići Pčelice počinju da rade 11. maja

Izvor: Megafon.co, 08.Maj.2020

Vrtići Javne predškolske ustanove „Pčelica“ otvaraju se 11. maja. U skladu sa preporukama Ministarstva prosvete, Školske uprave i Instituta za javno zdravlje, napravljen je plan rada, donete su mere i organizovan rad uz poštovanje socijalne distance.. Posle proglašenja vanrednog stanja, vrtići...

Nastavak na Megafon.co...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.