Predsednik opštine Čair pozvan na razgovor zbog Kurtija

Izvor: B92, 15.Avg.2023, 20:27

Predsednik opštine Čair pozvan na razgovor zbog Kurtija

Predsednik skopske opštine Čair Visar Ganiu rekao je da mu je uručen poziv da dođe u policijsku stanicu na informativni razgovor.

On je pozvan, jer, kako je naveo, tokom posete tzv. premijera Kosova Aljbina Kurtija njegovoj opštini nije pevana himna i istaknuta zastava Severne Makedonije, prenosi Albanian post.

"Oko 13.30 časova pozvan sam od načelnika Policijske uprave da dođem na informativni razgovor. Pokazali su mi da trenutno imam dve prekršajne ​​kazne, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << a razlog je poseta premijera Aljbina Kurtija Čairu“, rekao je Ganiu.

Ganiu je naglasio da su, prema obaveštenju koje mu je dostavljeno, razlozi za pokrenuti postupak što nije pevana himna i nije bilo zastave Severne Makedonije na svečanosti povodom Kurtijevog dolaska.

"Pozvan sam na odgovornost zato što se tog dana tamo nije pevala makedonska himna i zato što nije bilo zastava, odnosno protokolom nije bilo predviđeno da će biti zastava, nije bilo ni makedonskih zastava, ali nije bilo ni kosovske zastave", naglasio je Ganiu.

Kako ističe "nije bilo razloga za kažnjavanje", jer tvrdi da su "takve posete i organizacije postojale i u prošlosti kada su prisustvovali albanski potpredsednici vlade i ministri".

"U ovaj posao su uključeni svi čelnici više država, počev od ministra spoljnih poslova Bujara Osmanija, da je Kurtijeva poseta bila privatna, premijera Kovačevskog, predsednika Steva Pendarovskog, do predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Svi su saglasni da je Kurtijeva poseta predstavljala problem za Makedoniju", rekao je Ganiu.

Inače, predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski zatražio je od nadležnih organa da budu kažnjeni organizatori dočeka kosovskog premijera Aljbina Kurtija u Tetovu i Čairu.

Premijer Kosova Aljbin Kurti posetio je u petak Severnu Makedoniju, odnosno dve opštine sa albanskom većinom - Čair i Tetovo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.