Predsednik Ustavnog suda na četiri platna spiska, ukupno 237.936 dinara mesečno

Izvor: Blic, 27.Sep.2012, 21:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predsednik Ustavnog suda na četiri platna spiska, ukupno 237.936 dinara mesečno

Predsednik Ustavnog suda Srbije Dragiša Slijepčević jedan je od funkcionera koji se može upisati na listu rekordera po broju poslova koje obavlja, ali i po broju plata koje prima. Slijepčević je do pre nedelju dana imao pet zarada, ali je podneo ostavku na jednu od funkcija i ostao sa četiri primanja.

Slijepčević na mestu sudije Ustavnog suda zarađuje 180.982 dinara, a predsednik je Odbora za polaganje pravosudnog ispita, gde prima 30.955 dinara.

Do pre nedelju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dana bio je i član Komisije za javne beležnike, gde je zarada 60.000 dinara. Predsednik Ustavnog suda član je i uređivačkog odbora stručnog časopisa „Pravni informator“, gde zarađuje 21.999 dinara, što je novac iz javnog izvora prihoda, a predavač je i na Pravnom fakultetu u Beogradu. Za ovaj posao, Slijepčević je prijavio da prima 4.000 dinara.

Mesto člana Komisije za javne beležnike nije evidentirano u registru imovine funkcionera Agencije za borbu protiv korupcije. Juče nije bilo moguće dobiti odgovor u agenciji da li je Slijepčević tu funkciju uopšte prijavio agenciji. Slijepčević je potvrdio za „Blic“ da obavlja sve ove poslove.

Slijepčevićeva primanja

- Sudija Ustavnog suda,

180.982 dinara

- Predsednik Odbora za polaganje pravosudnog ispita,30.955 dinara

- Član uređivačkog odbora časopisa “Pravni informator”,21.999 dinara

- Predavač na Pravnom fakultetu,4.000 dinara

Ukupno237.936 dinara

- Da li vi smatrate da neko ko radi ne treba da bude i plaćen za to što radi - pita predsednik Ustavnog suda.

Na pitanje da li se sve ove funkcije mogu obavljati kvalitetno i da li je možda razmišljao da se odrekne neke od plata, Slijepćević odgovara:

- Šta to vas zanima kome ću ja i šta dati ili gde usmeriti? Sve je pošteno zarađeno! A ako smatrate da je to sramota, to je vaš problem - ističe Slijepčević.

U Ministarstvu pravde kažu da ne mogu da komentarišu konkretan primer.

- Generalni stav ministarstva jeste da ne treba da bude gomilanja ni funkcija, ni plata. Ali Ustavni sud je nezavisna institucija i ministarstvo nije sudija sudskoj vlasti - kažu za „Blic“ u ministarstvu.

Supruga predsednika Ustavnog suda Danijela Slijepčević je zamenik republičkog javnog tužioca. Prema saznanjima „Blica“, Slijepčević se nije izuzeo iz odluke o tužiocima, a trebalo je. To su, međutim, učinile neke druge sudije kada je bio posredi izbor nekog od supružnika.

Činjenica je da status supružnika predsednika Ustavnog suda i zamenika javnog tužioca nije sukob interesa, ali prema pravilima Međunarodnog suda pravde, ukoliko se supružnici ne izuzmu prilikom glasanja o izboru onog drugog, proces se ne može smatrati nepristrasnim.

Povezane vesti: Dragiša Slijepčević novi predsednik Ustavnog suda

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Predsednik Ustavnog suda na 4 platna spiska

Izvor: NoviMagazin.rs, 28.Sep.2012, 00:04

Predsednik Ustavnog suda Srbije Dragiša Slijepčević trenutno mesečno zarađuje četiri plate u ukupnom iznosu od 237.936 dinara, za četiri funkcije koje obavlja. Do pre nedelju dana bilo ih je pet!

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.