Predsednik Skupštine otvorio Sajam šljiva

Izvor: Kurir, 31.Avg.2012, 15:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predsednik Skupštine otvorio Sajam šljiva

Vreme je da šljiva postavi Osečinu i Podgorinu na mapu Evrope, rekao Nebojša Stefanović

OSEČINA - Predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović otvorio je danas Sedmi sajam šljiva u Osečini, koji je okupio 200 učesnika iz Srbije i susednih zemalja.

Stefanović je rekao da je vreme da šljiva postavi Osečinu i Podgorinu na mapu Evrope i podsetio da je 1970. godine u Srbiji bilo 14 miliona stabala šljive, a da danas za trećinu manje.

"Trendovi >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << se moraju preokrenuti, poljoprivreda i turizam su šansa Srbije koju ne smemo propustiti", kazao je Stefanović i pozvao sve - od onih koji vode zemlju, do zemljoradnika, da taj napor podrže.

Po rečima potpredsednika Privredne komore Srbije (PKS) Mihaila Vesovića, iz Srbije je u 2011. izvezeno sirove šljive za 19 miliona dolara, suve šljive za pet miliona dolara, a rakije za tri miliona dolara. Danas je nagrađen najbolji izvoznik suve šljive iz Srbije u prošloj godini - valjevska "Agranela" Aleksandra Tomića koga je PKS nagradila putovanjem na Međunarodni sajam u Moskvi. Rod šljiva u Podgorini, sa preko milion stabala, ove godine procenjuje se na oko šest do sedam hiljada tona što je jedva trećina uobičajenog roda u godinama bez suše. Trodnevni Sajam šljiva u Osečini završava se u nedelju, kada će biti nagrađeni najbolji proizvođači i proizvodi od šljiva.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sajam šljiva u Osečini

Izvor: RTS, 31.Avg.2012

Vreme je da šljiva postavi Osečinu i Podgorinu na mapu Evrope, rekao predsednik parlamenta na otvaranju sajma i podsetio da je 1970. godine u Srbiji bilo 14 miliona stabala šljive, a da danas za trećinu manje...Predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović otvorio je Sedmi sajam šljiva u Osečini, koji...

Nastavak na RTS...

Svečano otvoren trodnevni Sajam šljiva u Osečini

Izvor: Blic, 01.Sep.2012, 01:00

Predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović otvorio je danas u Osečini sedmi Sajam šljiva, manifestaciju na kojoj će naredna tri dana svoje proizvode da predstavi oko 200 izlagača sa prostora bivše Jugoslavije...Na otvaranju Sajma šljiva, po kome je Podgorina prepoznatljiva, Stefanović je...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.