Predsednik Nemačke: Logor Buhenvald oslikava celokupni varvarizam nacista

Izvor: Beta, 11.Apr.2021, 17:49

Predsednik Nemačke: Logor Buhenvald oslikava celokupni varvarizam nacista

Predsednik Nemačke Frank-Valter Štajnmajer izjavio je na obeležavanju 76. godišnjice oslobodjenja koncentracionog logora Buhenvald da on oslikava celokupni varvarizam nacista i rasistički način razmišljanja."Komunisti, demokrate i homoseksualci bili su zatvoreni u Buhenvaldu. Jevreji, Sinti i Romi su dovodjeni ovde i ubijani. Raznolikošću žrtava, Buhenvald odražava agresivni nacionalizam nacista prema inostranstvu i njihovu diktaturu unutar zemlje", rekao je Štajnamajer.U mestu Vajmar, nedaleko od logora koji su američki vojnici oslobodili pre 76 godina, Štajnamajer je kazao da je Buhenvald sinonim za "rasni fanatizam, mučenja, ubistva i eliminaciju"."Nacističko vodjstvo je odgovorno za najsurovije zločine i za genocid. To su bila ljudska bića, Nemci, koji su to radili drugim ljudskim bićima", naveo je Štajnamajer.Štajnmajer je iz Vajmara otišao na mesto nekadašnjeg logora, gde je položio venac sa žutim i crvenim cvetovima za žrtve.Preživeli logoraši i članovi njihovih porodica nisu smeli danas da se okupljaju zbog pandemije korona virusa, ali su posmatrali ceremoniju putem interneta.Koncentracioni logor Buhenvald otvoren je 1937. godine, a oslobodjen 11. aprila 1945.Od 280.000 zatvorenika, više od 56.000 su ili ubili nacisti ili su umrli od gladi, bolesti ili usled medicinskih eksperimenata.

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Predsednik Nemačke: Logor Buhenvald oslikava celokupni varvarizam nacista

Izvor: N1 televizija, 11.Apr.2021

Predsednik Nemačke Frank-Valter Štajnmajer izjavio je na obeležavanju 76. godišnjice oslobođenja koncentracionog logora Buhenvald da on oslikava celokupni varvarizam nacista i rasistički način razmišljanja.

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.