Predloženi budžet Vojvodine manji za 3,6 odsto

Izvor: RTS, 13.Dec.2014, 11:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predloženi budžet Vojvodine manji za 3,6 odsto

Pokrajinska vlada utvrdila je predlog odluke o budžetu Vojvodine za iduću godinu, prema kojem su ukupni prihodi i rashodi projektovani u iznosu od 62,3 milijarde dinara, što je oko 3,6 odsto manje od ovogodišnjeg pokrajinskog budžeta.

Smanjenje budžeta je posledica pre svega znatno umanjenih iznosa transfernih sredstava za plate zaposlenih u obrazovanju, zbog primene zakona o smanjenju zarada, navodi se saopštenju Biroa Pokrajinske vlade za odnose s javnošću, prenosi >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Tanjug.

Predloženim budžetom su planirane i kapitalne investicije kao i nastavak mera i aktivnosti usmerenih na održavanje nivoa i rasta zaposlenosti, unapređivanjem privrednog ambijenta i realizovanjem neposrednih podsticaja za zapošljavanje.

Planirano je i da izdvajanja u vidu direktnih kapitalnih ulaganja ili podrške opštinama i drugim institucijama iznose više od 15 milijardi dinara.

Prema tom predlogu zaduženja pokrajinskog budžeta biće smanjena za više od 100 miliona dinara, a neto iznos razlike između novog zaduživanja i otplate glavnice duga je pozitivan pošto je, kako je precizirano, za otplatu duga predviđeno 2,2 milijarde dinara a planirano zaduživanje iznosi najviše 2,08 milijardi dinara.

Zaduženost AP Vojvodine neće u 2015. godini uticati na deficit, koji je utvrđen u iznosu od 5,4 milijarde dinara, a zaduživanje je predviđeno radi opremanja zdravstvenih instituta u Sremskoj Kamenici.

Predlogom odluke o budžetu predviđeno je da sredstva za finansiranje ukupnog fiskalnog deficita budu obezbeđena najvećim delom, odnosno 93,5 odsto, iz projektovanog iznosa prenetih neutrošenih sredstava iz ranijih godina.

U skladu sa obavezom propisanom u Zakonu o budžetskom sistemu, budžet pokrajine za iduću godinu prvi put je predložen po programskom modelu.

Pokrajinska vlada utvrdila je i predlog odluka kojima se pokrajinski Fond za kapitalna ulaganja transformiše u Upravu za kapitalna ulaganja AP Vojvodine a ta promena je, kako je obrazloženo, neophodna zbog usklađivanja sa propisima i omogućavanja efikasnijih kapitalnih ulaganja u pokrajini, uz obezbeđivanje kontinuiteta rada te institucije.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.