Pravda se čeka šest godina

Izvor: Večernje novosti, 12.Avg.2012, 22:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pravda se čeka šest godina

NAJVIŠE sudskih postupaka u srpskim sudovima, gotovo 500.000 od preko pet miliona, koliko ih ukupno ima, traje između pet i deset godina. Ovo je podatak iz „lične karte“ osnovnih sudova u kojima, kako pokazuju zvanični podaci, ima 1,4 miliona starih predmeta, odnosno onih koji traju duže od dve godine. S druge strane, u najkraćem roku koji računa sudska vlast - između šest meseci i jedne godine - završeno je svega 38 predmeta (27 u Vrhovnom kasacionom sudu u 11 u Upravnom). Nezvanični >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << podaci pokazuju da je prosek koji građani provedu u sudnici - šest godina. Sudija Prvog osnovnog suda u Beogradu Snežana Ivković kaže da na dužinu trajanja suđenja uglavnom utiče to što okrivljeni često izbegavaju da prime optužni akt, a zatim i poziv za sud. - Često su prijavljeni na adresama na kojima ne žive, što se događa i u krivičnim i u parničnim postupcima - kaže Ivkovićeva. - Nije retko ni da menjaju advokate, koji zatim traže određeno vreme da se upoznaju sa predmetom kako bi pripremili odbranu za klijenta na najbolji mogući način. Takođe, često se događa i da svedoci i okrivljeni daju kontradiktorne izjave, zbog čega je potrebno da ih sud ponovo ispita. U onim složenijim predmetima potrebno je da se obave veštačenja: medicinsko, saobraćajno, grafološko.. Što sve može da potraje. I DUŽE OD DECENIJE NATALIJA Adžić kaže da Apelacioni sud u Beogradu stalno nadzire i rad nižestepenih sudova, a posebno analizira predmete koji se sude duže od 10 godina. Da li neko suđenje dugo traje ili ne, naročito se razmatra u apelacionim sudovima kroz predstavke i pritužbe građana, gde se oni najčešće žale na duga suđenja. Apelacioni sud u Beogradu prosledio je, recimo, svim nižim sudovima obavezno uputstvo o tome kako se ocenjuje da li je neka pritužba osnovana ili nije, i kako sud treba da postupa po njima. A postupanje samog Apelacionog suda po pritužbama pozitivno je ocenio i Vrhovni kasacioni sud. Pritom je ovaj sud sam imao u radu 39.569 predmeta na kraju prošle godine, od toga je rešio 27.565. Početkom 2010. godine, kada je stupila na snagu nova mreža sudova, ova apelacija preuzela je 16.547 nerešenih predmeta iz bivših okružnih sudova, a do kraja ovog juna rešila čak 98 odsto. Sa jučerašnjim danom ostalo je aktivnih samo šest predmeta u kojima su sudije odlučile da otvore raspravu. Ipak, ovaj sud često „presuđuje“ da su osnovane pritužbe građana sa aspekta dužine trajanja suđenja, ali ne i sa aspekta sudija tog suda, koje su, kako pokazuju ovi podaci, sve učinile da se postupci reše što pre. - Rešavanje starih predmeta je prioritet u Apelacionom sudu u Beogradu - kaže Natalija Adžić, sekretar suda. - Razmatramo dužinu trajanja postupka od datuma kada je podneta tužba i od datuma kada je primljena žalba. Sudska uprava i komisija za rešavanje programa starih predmeta obavljaju stalni nadzor da li su sudije u ovim starim predmetima preduzele sve procesne radnje kako bi brže rešile predmete.

Nastavak na Večernje novosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pravda u Srbiji spora

Izvor: NoviMagazin.rs, 13.Avg.2012, 00:15

Najviše sudskih postupaka u srpskim sudovima, gotovo 500.000 od preko pet miliona, koliko ih ukupno ima, traje između pet i deset godina.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Vozimo i pijemo kao da su nam plate 3000 KM

Izvor: BanjalukaLive.com, 14.Avg.2012, 23:52

Mada kriza ne jenjava, građani BiH još se ne odriču navika stečenih u boljim vremenima, poput vožnje automobila i odlaska u kafanu. Statistika pokazuje da se u BiH svake godine uvozi sve više automobila, dok se promet u restoranima i kafićima godinama održava na istom nivou! Prema podacima...

Nastavak na BanjalukaLive.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.