Pozitivna privredna klima u Srbiji

Izvor: RTS, 26.Apr.2018, 14:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pozitivna privredna klima u Srbiji

Nemačke i srpske kompanije, kao i druge članice Nemačko-srpske privredne komore pozitivno su ocenile privrednu klimu u Srbjii, izrazile pozitivna očekivanja u okviru sopstvenog poslovanja, zadovoljstvo tržištem rada, a ogromna većina ponovo bi investirala u Srbiji, rezultati su ankete koju je ova institucija predstavila u Beogradu.
Na konferenciji za novinare je ukazano da privrednici vide i dalju potrebu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << za intenzivnijom borbom portiv korupcije, ali i jačanje pravne sigurnosti i transparentnosti u javnim nabavkama, a loše su ocenjeni i poreski sistem, poreska uprava, kao i efikasnost javne uprave.

Ambasador Nemačke Aksel Ditman ukazao je na tesne bilateralne odnose Berlina i Beograda, podsetivši da je trgovinska razmena prošle godine dostigla 4,4 milijardi evra, da je 400 nemačkih kompanija u Srbiji otvorilo 45.000 radnih mesta.
"Ono što je dobro jeste da su nemačke investicije održive i da nastavljaju da investiraju. Politički okvir za ovaj pozitivan trend stvorile su reforme koje su preduzete", rekao je Ditman.
Ukazao je na to da u izveštaju Evropske komisije o napretku Brisel potvrđuje solidnu osnovu koja je stvorena u ekonomiji u Srbiji.
Srbija je time, kako je istakao, napravila važne korake koji vode ka još boljim uslovima za investiranje.
Međutim, naveo je da postoji potreba za sprovođenje daljih reformi, pre svega po pitanju jačanja pravne države, jer u sistemu tržišne privrede preduzećima je neophodno da imaju dobre pravne osnove.
To je potrebno, kako je konstatovao, i za napredak na ostvarenju zajedničkog cilja – učlanjenje Srbije u EU.
Ditman je kazao da Nemačka podržava put Srbije u EU i ostaje na tom putu pouzdan partner.
Dalje reforme, prema njegovim rečima, važne su za dodatnu transformaciju srpskog društva, demokratizaciju, ali i zbog privlačenja investicija.
Izvršni član Upravnog odbora Nemačko-srpske privredne komore Martin Knap izrazio je uverenje da bi trgovinska razmena Nemačke i Srbije ove godine mogla premašiti i pet milijardi evra.
Ukazao je da su organizovani dani dobavljača, i da će sledeći biti održani 19. juna u Frankfurtu, skup na kojem se očekuje dolazak brojnih nemačkih preduzeća zainteresovanih za dobavljače iz Srbije.
Knap je rekao da je veoma dobro što je Srbija uvela dualno obrazovanje, jer održiva industrijalizacija nije moguća bez obučene radne snage.
Radna snaga, koja je obučena preko dualnog obrazovanja, prema njegovim rečima, tajna je uspeha nemačke, švajcarske i austrijske privrede.
"Brzo će se pročuti i u Srbiji da sa dualnim obrazovanjem imate veće šanse na tržištu rada nego sa studijama. Svuda je tako i nema razloga da tako ne bude i u Srbiji", uveren je Knap.
Ukazao je da je anketa o uslovima poslovanja sprovedena u 16 zemalja, i da je ona sredstvo za orijentaciju preduzeća koja žele da investiraju.
"Nemačke kompanije doprinose 10 odsto BDP-a Srbije" 
Predsednik Nemačko-srpske privredne komore i generalni direktor "Hemofarma" Ronald Zeliger, analizirajući rezultate ankete, naglasio je da je odlično što čak 92 odsto ispitanika ocenjuje pozitivnim budućnost Srbije.
"Imamo rast onih koji očekuju pozitivan razvoj Srbije. Mi koji investiramo ne radimo to radi sadašnjosti, već za budućnost, pa je pozitivna ocena budućnosti Srbije veoma bitna", objasnio je Zeliger.
Zeliger je rekao da se, po rezultatima, nalazimo na onom nivou pre krize od pre deset godina.
Pored makropodataka koji su dobri, naglasio je da su najvažnija lična očekivanja preduzeća, a tu se vidi jasno kontinuirano pozitivno poboljšanje.
"Preduzeća koja su investirala žele da zapošljavaju dodatno i da ulažu u Srbiji", rekao je Zeliger podsećajući da su još pre samo četiri godine nemačke kompanije zapošljavale 25.000 ljudi, a danas je taj broj skoro duplo veći.
Podsetio je da nemačke kompanije doprinose 10 odsto BDP-a Srbije i pohvalio je našu zemlju zbog vredne, stručne radne snage.
Istovremeno je ukazao da postoje i faktori koji su i ranijih, a i ove godine, negativno ocenjeni, te je bitno da se, pošto u kontekstu globalnog razvoja postaju sve važnija, priđe njihovom rešavanju.
"To su faktori koji stvaraju rizike, a menadžeri ne vole rizike", poručio je Zeliger.
Srbija se rezultatima ankete, u poređenju sa ostalim zemljama nalazi u sredini, rekao je i dodajući da ima potencijala za dalji napredak, ali postoji i opasnost za pad, pa je bitno da se zadrži tempo reformi.
"Osnova je stvorena i sada je važno da se ne saplićemo stalno na istom mestu u trci", podvukao je Zeliger.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

1 od 10 RSD zarade nam Nemci - kakvi su im planovi?

Izvor: B92, 27.Apr.2018, 11:14

Nemačke i srpske kompanije, kao i druge članice Nemačko-srpske privredne komore pozitivno su ocenile privrednu klimu u Srbjii.

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.