Povećanje minimalca tera investitore?

Izvor: RTS, 18.Feb.2013, 10:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Povećanje "minimalca" tera investitore?

Socijalno-ekonomski savet do kraja meseca treba da utvrdi novu minimalnu cenu rada. Dok sindikati upozoravaju da minimalna zarada ne pokriva ni polovinu potrošačke korpe, Vlada i poslodavci tvrde da nema mesta povećanju te cene. Svako povećanje "minimalca" oteralo bi strane investitore u zemlje okruženja, kažu u Uniji poslodavaca.

Nova minimalna cena rada treba da bude utvrđena na sednici Socijalno-ekonomskog saveta do kraja februara. Poslodavci i Ministarstvo finansija smatraju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da mesta za povećanje te cene nema.

Svako povećanje "minimalca" oteralo bi strane investitore u zemlje okruženja, kažu u Uniji poslodavaca.

Sindikati, pak, tvrde da su troškovi života povećani više od 20 odsto i da minimalna zarada ne pokriva ni polovinu potrošačke korpe.

Prošla godina završena je sa padom industrijske proizvodnje od 3,3 odsto i padom BDP- a od dva odsto, pa mesta za povećanje minimalca nema, tvrde poslodavci.

"Mi smo već prošle godine povisili minimalnu zaradu i podelili neki novac koga nema i posledica toga je inflacija od 12,2 odsto", kaže Dragoljub Rajić iz Unije poslodavaca.

Oni upozoravaju i da je naš "minimalac" 50 evra veći nego u Bugarskoj, Rumuniji, Makedoniji i Crnoj Gori.

U Savetu stranih investitora nisu hteli da odgovore da li bi eventualno povećanje minimalne zarade smanjilo priliv investicija i otvaranje novih radnih mesta.

Od prošle godine, i troškovi života su porasli. Prosečna potrošačka korpa za tročlanu porodicu veća je od 60.000 dinara, a za to su potrebna tri minimalca.

"Mi smo spremni da pravimo kompromise i konsenzus, ali na pitanju minimalne zarade ne možemo praviti, jer ona, jednostavno ovog trenutka ne podmiruje nešto što se zove civilizacijski nivo dostojanstva", kaže Duško Vuković iz Saveza samostalnih sindikata Srbije.

Sindikalci traže 130 dinara po satu, što bi sadašnji iznos od "minimalca" sa 20.010 dinara povećalo na 22.400.

"Definitivno, na ove cene proizvoda naši zaposleni ne mogu da opstanu bez bilo kakvog povećanja. To povećanje od hiljadu ili dve za njih je velika suma", kaže Ivica Cvetanović iz  Konfederacije slobodnih sindikata.

Država je jedan od najvećih poslodavaca, a u Ministarstvu finansija kažu da nema novca za povećanje minimalne cene rada.

Kakav će dogovor postići sindikati, poslodavci i Vlada, znaće se najverovatnije do kraja meseca, do kada važi sadašnja cena rada.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ne povećavati minimalac, 20.010 dinara je dosta?

Izvor: Kamatica.com, 18.Feb.2013

Nova minimalna cena rada treba da bude utvrđena na sednici Socijalno-ekonomskog saveta do kraja februara. Poslodavci i Ministarstvo finansija smatraju da mesta za povećanje te cene nema. Svako povećanje "minimalca" oteralo bi strane investitore u zemlje okruženja, kažu u Uniji poslodavaca..

Nastavak na Kamatica.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.