Potrebna saradnja svih za rešenje izbegličke krize

Izvor: RTS, 31.Avg.2015, 18:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Potrebna saradnja svih za rešenje izbegličke krize"

Slovenački premijer Miro Cerar poručio je otvarajući Stateški forum na Bledu da je za rešavanje regionalnih i globalnih problema, poput izbegličke krize, potrebna intenzivnija saradnja svih.
"Više nego ikad neophodna su partnerstva za pronalaženje kompromisa i rešenja prihvatljivih za sve", rekao je Cerar u uvodnom obraćanju, preneo je Tanjug
 
Svi lideri trebalo bi da preuzmu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << odgovornost i pronađu rešenje za ključne probleme sa kojima se suočavaju Evropa i svet, naveo je on i dodao da je izbeglička kriza "najneposredniji problem".
Istakavši da "tvrđava Evropa" nije održivo rešenje, on je predložio da se toj izbegličkoj krizi pristupi na tri načina, prenela je STA.
Prvi pristup podrazumeva pomaganje onima koji su zaista ugroženi, tako što bi se uzeli u obzir integracione kapacitete dotičnih zemalja.
Drugo podrazumeva zajedničku akciju radi osiguranja mira, stabilnosti i prosperiteta u zemljama porekla i tranzita, a treće uvažavanje činjenice da populacija u Evropi stari, naveo je Cerar.
"Ljudi treba da shvate da naš način života ne može da se održi ako ne damo šansu našim mlađim generacijama kao i ljudima iz drugih regiona u svetu da dođu da žive i rade ovde", objasnio je on.

Partnerstva su, kako je naveo, neophodna za rešavanje pitanja poput klimatskih promena i postizanja novih trgovinskih sporazuma.
Na forumu učestvuje i premijer Srbije Aleksandar Vučić koji se uoči skupa sastao sa slovenačkim kolegom Mirom Cerarom.
Na tom panelu učestvuju i predsednik Evropskog saveta Donald Tusk, premijer Luksemburga Gzavije Betel, predsednik Slovenije Borut Pahor, predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, te generalni sekretar OEBS Lamberto Zanijer i izaslanik generalnog sekretara UN Fris Bah.
Takođe je najavljeno učešće generalnog direktora Međunarodne organizacije za migracije Vilijema Lejsi Svinga, kao i evropskih komesara za saobraćaj i obrazovanje Violete Bulc i Tibora Navračica.
Najavljeno je učešće više od 700 učesnika iz oko 60 zemalja.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Vučić: Srbija će primiti jedan broj migranata

Izvor: RTS, 31.Avg.2015

Srbija i njeni građani "evropskiji" su od samih Evropljana po pitanju migrantske krize, izjavio je premijer Srbije Aleksandar Vučić na forumu na Bledu i istakao da je naša zemlja spremna da preuzme svoj deo odgovornosti u okviru zajedničkog, sveobuhvatnog rešenja. Vučić je na Tviteru naveo...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.