Postignut dogovor – primirje

Izvor: B92, 20.Maj.2023, 23:37

Postignut dogovor – primirje

Sudanska vojska i paravojne Snage za brzu podršku (RSF) dogovorili su sedmodnevno humanitarno primirje i prekid vatre, prenosi Rojters.

Sporazum o primirju stupiće na snagu 48 sati nakon potpisivanja, dodaju izvori britanske agencije.

Zaraćene strane nisu poštovale ranije dogovorene slične prekide vatre. Američki državni sekretar Entoni Blinken saopštio je danas da je razgovarao sa komandantom sudanske vojske generalom Abdelom Fatahom al-Burhanom o naporima da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se postigne još jedan kratkoročni prekid vatre u toj zemlji razorenoj sukobima.

"Razgovarao sam jutros sa sudanskim generalom Burhanom o tekućim pregovorima za postizanje efikasnog kratkoročnog prekida vatre kako bi se olakšala humanitarna pomoć i obnovile osnovne usluge koje su očajnički potrebne Sudanskom narodu", naveo je Blinken na Tviteru.

Vazdušni udari izvršeni su sinoć i jutros u predgrađima Kartuma, glavnog grada Sudana, čime su borbe ušle u šestu sedmicu. Civili su i dalje blokirani u humanitarnoj krizi, a više od milion ljudi raseljeno je tokom okršaja vojske i paravojnih snaga za brzu podršku. U Sudanu je došlo do kolapsa reda i zakona, a dve strane se međusobno optužuju za pljačke.

Zalihe hrane, gotovine i osnovnih potrepština brzo se smanjuju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.