ZARAĆENE STRANE POSTIGLE DOGOVOR! Proglašeno primirje, prestaju sa borbama, sporazum stupa na snagu u roku od 48 sati!

Izvor: SrbijaDanas.com, 21.Maj.2023, 07:20

ZARAĆENE STRANE POSTIGLE DOGOVOR! Proglašeno primirje, prestaju sa borbama, sporazum stupa na snagu u roku od 48 sati!

Situacija u zemlji je kritična

Sudanska vojska i paravojne Snage za brzu podršku (RSF) dogovorili su sedmodnevno humanitarno primirje i prekid vatre, prenosi Rojters pozivajući se na dva neimenovana izvora koja učestvuju u pregovorima.

Sporazum o primirju stupiće na snagu 48 sati nakon potpisivanja, dodaju izvori britanske agencije. Zaraćene strane nisu poštovale ranije dogovorene slične prekide vatre.

Američki državni sekretar Entoni >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Blinken saopštio je da je razgovarao sa komandantom sudanske vojske generalom Abdelom Fatahom al-Burhanom o naporima da se postigne još jedan kratkoročni prekid vatre u toj zemlji razorenoj sukobima.

I spoke this morning with Sudanese General Burhan about ongoing talks to reach an effective short-term ceasefire to facilitate humanitarian assistance and restore essential services desperately needed by the Sudanese people.

— Secretary Antony Blinken (@SecBlinken) May 20, 2023

- Razgovarao sam jutros sa sudanskim generalom Burhanom o tekućim pregovorima za postizanje efikasnog kratkoročnog prekida vatre kako bi se olakšala humanitarna pomoć i obnovile osnovne usluge koje su očajnički potrebne Sudanskom narodu - naveo je Blinken na Tviteru.

Vazdušni udari izvršeni su u predgrađima Kartuma, glavnog grada Sudana, čime su borbe ušle u šestu sedmicu. Civili su i dalje blokirani u humanitarnoj krizi, a više od milion ljudi raseljeno je tokom okršaja vojske i paravojnih Snaga za brzu podršku.

U Sudanu je došlo do kolapsa reda i zakona, a dve strane se međusobno optužuju za pljačke. Zalihe hrane, gotovine i osnovnih potrepština brzo se smanjuju.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Novo primirje u Sudanu: Zaraćene strane dogovorile prekid vatre na sedam dana

Izvor: 24sedam.rs, 21.Maj.2023

Zaraćene strane nisu poštovale ranije dogovorene slične prekide vatre

Nastavak na 24sedam.rs...

Papa pozvao zaraćene strane u Sudanu da polože oružje

Izvor: B92, 21.Maj.2023

Papa Franja je danas pozvao zaraćene frakcije u Sudanu da odlože oružje, izražavajući žaljenje zbog nasilja koje više od mesec dana traje u toj zemlji..."Pozivam međunarodnu zajednicu da ne štedi napore kako bi preovladao dijalog i zaustavilo se stradanje naroda", rekao je papa vernicima na...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.