U Sudanu sutra na snazi jednonedeljni prekid vatre

Izvor: Beta, 21.Maj.2023, 10:46

U Sudanu sutra na snazi jednonedeljni prekid vatre

Sudanska vojska i njene odmetnute Snage za brzu podršku (RSF) postigle su dogovor o jednonedeljnom prekidu vatre koje bi trebalo da stupi na snagu sutra.U zajedničkom saopštenju SAD i Saudijske Arabije navodi se da bi postojala mogućnost da se primirje u Sudanu produži, uz saglasnost obe strane.Kako je sinoć naveo Stejt department, dve strane su se "složile da olakšaju isporuku i distribuciju humanitarne pomoći, obnove osnovne usluge, kao i da povuku vojnike iz bolnica i sa važne civilne infrastrukture".Pregovori o primirju vođeni su u saudijskom primorskom gradu Džedi, na Crvenom moru.SAD i Saudijska Arabija pokrenule su diplomatske pregovore s ciljem da se zaustave borbe za vlast u kojima su poginule stotine stanovnika i koje su gradove u Sudanu pretvorile u bojna polja.Sudan je u haosu od izbijanja krvave borbe za vlast između šefa vojske generala Abdela Fataha al Burhana i generala Mohameda Hamdana Dagala koji je na čelu RSF.

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sukob u Sudanu: Postignut dogovor o jednonedeljnom prekidu vatre

Izvor: Danas, 21.Maj.2023

Sudanska vojska i njene odmetnute Snage za brzu podršku (RSF) postigle su dogovor o jednonedeljnom prekidu vatre koje bi trebalo da stupi na snagu sutra.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.