Izvor: Danas, 05.Dec.2014, 02:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslednji „krug“ kroz izložbu 50 umetnika MSUB

Beograd - Poslednje vođenje kroz izložbu „50 umetnika Muzeja savremene umetnosti u Beogradu“, koja se zbog rekonstrukcije matične zgrade ove kuće od 15. oktobra održava u Kući legata, zakazano je za subotu, 6. decembra, u 12 sati. Sledećeg dana izložba će biti zatvorena, a do petka ju je pogledalo oko 6.000 ljudi. Tome je doprineo program „Susreti s umetnicima“, u sklopu koga su svake srede uveče o svom radu, koji je publika mogla i da vidi (makar delić), govorili: Mileta Prodanović, >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << Dušan Otašević, Vladan Radovanović Zoran Popović, Marija Dragojlović i Mrđan Bajić.

Vreme trajanja ovih neformalnih sastanaka je bilo kondenzovano na okvirno školski čas, ali su mnogi trajali i duže. Struktura posetilaca: najviše studenti umetničkih škola i s Filozofskog fakulteta, od kojih mnogi uživo nisu videli brojna značajna dela iz kolekcije MSUB, kako zbog njene nedostupnosti, tako ni zbog toga što većina njih nema novca za putovanja. U svetlu obećanja ministra kulture i informisanja Ivana Tasovca da će zgrada na Ušću biti otvorena na svoj 50. rođendan kao i da je Muzej, fakat, već postao aktivno gradilište, pitali smo neke od umetnika šta konkretno za njihov posao znači višegodišnje odsustvo MSUB, u smislu njegovog normalnog funkcionisanja, sa scene, te kako su uopšte izgledali i šta su njima lično značili susreti s publikom.

- Zastoj u radu MSUB i nemogućnost da se sagleda kolekcija, koja velikim delom prati događanja u srpskoj i jugoslovenskoj umetnosti 20. veka, u velikoj meri se odrazila i na moj, da tako kažem, drugi posao - posao edukacije - ističe Mileta Prodanović, umetnik, profesor na FLU, koji je praktično otvorio program „Susreti s umetnicima“.

- Generacije studenata rastu u jednom limbu bez sistematske svesti o tome šta je bilo - kaže on i dodaje da se, naravno, raduje brzom uspostavljanju rada Muzeja. - Ali, budući da sam nedavno bio u Zagrebu i konačno pogledao njihov Muzej suvremene umjetnosti, to mi je otvorilo neka sasvim druga pitanja: da li će doći do izvesne promene profila Muzeja onog trenutka kad on ponovo zaživi, da li će to biti samo muzej savremene umetnosti ili ono što je bio - istovremeno i muzej savremene i moderne - pita se Prodanović i ukazuje da je reč o veoma bitnoj razlici. - Ipak govorimo o skoro 50 godina razlike. Mislim da je već u ovom trenutku potrebno razmišljati o nekoj vrsti montažnog građevinskog aneksa koji bi, zaista, bio Muzej ovog trenutka, otvoren ka najnovijoj produkciji umetnika - ističe on. U sklopu postavke „50“ izložen je Prodanovićev poliptih „Canticum canticorum“ iz 1982. godine. Prema njegovom mišljenju, program koji je išao tokom trajanja izložbe je veoma značajan jer je upriličen niz razgovora s protagonistima likovne scene u drugoj polovini 20. veka.

- Za sve nas je to bila prilika da još jednom sistematizujemo ono što smo radili i pokušamo da to formulišemo i prikažemo publici koja u najvećoj meri nije imala prilike da vidi ta dela u trenutku kada su ona bila izlagana - zaključuje Mileta Prodanović. Marija Dragojlović opisuje ove susrete „neformalnim, prirodnim, jednostavnim i lepim“. - Uglavnom su to bili moji bivši studenti koji nisu imali šta da vide, a o onome što ne vidite ne možete govoriti. To su mladi ljudi, koji većinom nemaju ništa i nisu u mogućnosti da putuju. I više sam se napisala preporuka za stipendije od famoznog 5. oktobra nego svih ‘90-ih - konstatuje Marija Dragojlović.

“Kompozicija“

Dr Zoran Erić, autor koncepcije i postavke izložbe „50 umetnika iz zbirki Muzeja savremene umetnosti - Jugoslovenska umetnost od 1951. do 1989“, na pitanje Danasa koja dela najduže nisu izlagana, kaže da je to slika „Kompozicija“ Ivana Picelja iz 1956. Kad je reč o stalnim postavkama u MSUB bila je prikazana samo u prvoj postavci - postavci prvog direktora i osnivača MSUB Miodraga B. Protića. Takođe, kaže Erić, u sklopu stalne postavke MSUB dugo, još od 2001, nisu izlagani Mileta Prodanović i Milovan De Stil Marković.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.