Posle tri godine Skupština Severne Irske ponovo radi, Arlin Foster nova premijerka (VIDEO)

Izvor: Beta, 11.Jan.2020, 17:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Posle tri godine Skupština Severne Irske ponovo radi, Arlin Foster nova premijerka (VIDEO)

Poslanici severnoirskog parlamenta danas su se okupili prvi put posle tri godine pošto je postignut dogovor o podeli vlasti u tom britanskom regionu.Poslanici u Belfastu birali su vladu koju će predvoditi probritanska Partija demokratskih unionista (DUP) i nacionalistički Šin Fejn.Te stranke su juče pristale na sporazum kome su posredovale britanska i irska vlada, i time prekinule trogodišnju blokadu koja je ostavila Severnu Irsku u nizu nerešenih problema i sve većoj krizi javnog sektora.Za premijerku nove vlade izabrana je, što je bilo izvesno, šefica DUP Arlin Foster. Ona je na tom položaju bila i pre raspada koalicije 2017.Mišel O'Nil iz Šin Fejna izabrana je za vicepremijerku.Severna Irska je bila bez funkcionalne uprave otkako se 2017. zbog neuspelog projekta zelene energije raspao sistem podele vlasti uspostavljen 1998. Spor DUP i Šin Fejna se uskoro proširio i na šira kulturna i politička pitanja koja dele unioniste i nacionaliste.U Belfastu su tako od januara 2017. upravljali državni službenici s ograničenim ovlašćenjima za donošenje važnih odluka. Sve je palo u senku nadolazećeg Bregzita, koji će imati ozbiljne posledice po granicu Severne Irske i Irske.Severna Irska je jedina britanska kopnena granica s nekom članicom EU, a Bregzit će dovesti u pitanje status nevidljive granice i mogao ...

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

NAKON TRI GODINE Severna Irska dobila vladu

Izvor: Blic, 11.Jan.2020

Predsednica probritanske Partije demokratskih unionista (DUP) Arlin Foster položila je danas zakletvu kao novi premijer Severne Irske, dan pošto su se vodeće političke partije dogovorile da obnove vladu te britanske pokrajine, tri godine nakon njenog raspada.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.