Najnovije vesti
Vesti Svet
NAKON TRI GODINE Severna Irska dobila vladu

NAKON TRI GODINE Severna Irska dobila vladu

Predsednica probritanske Partije demokratskih unionista (DUP) Arlin Foster položila je danas zakletvu kao novi premijer Severne Irske, dan pošto su se vodeće političke partije dogovorile da obnove vladu te britanske pokrajine, tri godine nakon njenog raspada.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Foto: Tanjug/AP

Predstavnici glavnih političkih partija okupili su se danas na sednici 90-člane skupštine, kako bi formirale vladu koju će predvoditi protestantski DUP i irski republikansti pokret Šin Fejn, prenosi Rojters.

Stanovnici Severne Irske ostali su bez državne administracije od kada se raspala vladajuća koalicija u januaru 2017. godine zbog projekta o zelenoj energiji, nakon čega se raskol preneo i na kulturne i političke teme koje su potpuno razdvojile britanske unioniste i irske nacionaliste.

Nakon nekoliko dana intenzivnih pregovora, britanska i irska vlada su objavile predlog kako da se oživi Skupština Severne Irske i izvršna vlast.

Pročitajte još

Predloženi sporazum predviđa finansijsku podršku Velike Britanije Severnoj Irskoj, pre svega za infrastrukturne projekte, budući da je jedina kopnena granica Velike Britanije sa EU u Severnoj Irskoj.

Rojters navodi da bi Bregzit mogao da predstavlja veliki izazov za trenutnu nepostojeću granicu sa Irskom, ali, smatraju stručnjaci, i približavanje Severne Irske Republici Irskoj.