Posle povrede na radu slede otkazi

Izvor: Blic, 12.Dec.2009, 11:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Posle povrede na radu slede otkazi

Sremska Mitrovica - Proletos sam povređen radeći za strugom u stolarskoj radionici poznatog mitrovačkog preduzetnika. Gazda mi je najpre pretio da ću izgubiti posao ako slučaj prijavim inspekciji, da bi mi kasnije ponudio 100.000 dinara samo da ćutim. Šta sam mogao, u nezavidnoj sam situaciji, razveden sa malim detetom, prihvatio sam novac, a lekarima povredu na ruci predstavio kao kućnu. Gazda me je prebacio na radno mesto čuvara da bi mi nakon mesec dana uručio otkaz - priča Mitrovčanin >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << R. S. koji je došao po pravnu pomoć u Sindikat „Nezavisnost".

- U 2008. godini u Sremu se desila 41 povreda na radu, tri su bile sa smrtnim ishodom, a ove godine prijavljene su čak 52 teške povrede. U Sremskoj Mitrovici letos je na plaži poginuo radnik krčeći obalu za jedno preduzeće. Smrtne povrede nastale su od motorne testere kada je presekao glavnu arteriju na nozi i na smrt iskrvario. Kada su kolege stigle već je bilo kasno - kaže inspektor rada Dragutin Tanasijević, napominjući da je prošle godine više prijava stizalo od građevinskih radnika, dok su ove godine u porastu povrede na poljoprivrednim dobrima.

Loša organizacija rada, nekorišćenje sredstava lične zaštite, nepropisan način rada na visini uzroci su, ističe Tanasijević, teških pa i smrtnih povreda na radu. Inspektori su uočili da sremski poslodavci teške povrede zaposlenih prijavljuju sa velikim zakašnjenjem, dok je prijava lakših povreda redovna.

-Za vlasnike radnji kazne su od 400.000 do 500.000 dinara, a za preduzeća od 800.000 do milion dinara. Naši inspektori izloženi su verbalnim pa i fizičkim napadima i pretnjama svake vrste, i u kancelariji, i na terenu. Najviše problema stvaraju upravo bahati novopečeni bogataši, čiji radnici nemaju nikakva prava - naglašava Tanasijević.

Dragan Marković, Dragutin Tanasijević

U inspekciji rada naglašavaju da se njihova nadležnost završava na pisanju izveštaja i utvrđivanju činjeničnog stanja, dok je za procenu odgovornosti i nadoknadu štete zadužen Fond penzijskog i zdravstvenog osiguranja.

U sindikatima ističu da sve više radnika prijavljuju povrede na radu, ali tužbe kasnije, pod pretnjama i pritiscima poslodavaca, nažalost, povlače.

- Radnici su zaplašeni od gubitka posla, pa i kada dođe do povrede retko je prijave, jer se poslodavci služe raznim trikovima da ih od toga odgovore. Pri osiguravanju radnika od povreda na radu, poslodavci uplaćuju najjeftiniju polisu, pa u slučaju isplate, sležu ramenima i kažu radnicima da tuže osiguravajuću kuću. Međutim, radnici ne znaju da imaju pravo da tuže direktno poslodavca, koji je u pravnom odnosu sa osiguravaocem - napominje Dragan Marković, bivši regionalni poverenik Sindikata „Nezavisnost".

Tako je prošle godine teško povređeni radnik mitrovačkog preduzeća za obradu drveta, kaže Marković, od osiguranja dobio samo 4.800 dinara, da bi mu sudskim putem na osnovu tužbe za nadoknadu štete kasnije bilo isplaćeno 80.000 dinara plus kamata.

- Stariji radnik VK električar dobio je otkaz u Drvnom kombinatu zato što je odbio da u mašinu ugradi neispravan elektromotor, što bi dovelo do mogućnosti težeg povređivanja na radu. Gazda ga je momentalno otpustio, nakon čega je radnik podneo tužbu Opštinskom sudu, da bi ove godine predmet bio prebačen na Okružni sud - kaže Marković.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.