Posle Kovačevskog i predsednik parlamenta dao ostavku; Odlazim s osećajem ponosa...

Izvor: B92, 25.Jan.2024, 19:43

Posle Kovačevskog i predsednik parlamenta dao ostavku; "Odlazim s osećajem ponosa..."

Predsednik Sobranja Severne Makedonije Talat Džaferi podneo je ostavku da bi mogao da bude imenovan za šefa tehničke vlade.

On je u objavi na Fejsbuku naveo da je ostavku podneo "sa osećanjem ponosa i ispunjenja" jer je u oba mandata bio predsednik parlamenta i "radio odgovorno, profesionalno, nezavisno" i da će "tako nastaviti na sledećem izazovu".

Iz Sobranja su saopštili da je Džaferi ovlastio potpredsednika parlamenta Gorana Misovskog da sutra predsedava >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << plenarnom sednicom na kojoj će biti usvojene njegova i ostavka premijera Dimitra Kovačevskog.

Premijer Severne Makedonije je danas pre podne ostavku predao Sobranju.

Ostavka Kovačevskog je bila prvi korak ka formiranju tehničke vlade za pripremu i sprovođenje izbora. Ona bi trebalo da bude izabrana 28. januara, 100 dana pre parlamenatarnih izbora.

Lidera SDSM će na mestu premijera, po dogovoru dve vodeće partije vladine kolicije SDSM i DUI, naslediti predsednik parlamenta Severne Makedonije Talat Džaferi iz DUI.

Na sednici u petak, po tom planu, za predsednika Sobranja bi trebalo da bude izabran šef Poslaničke grupe SDSM Jovan Mitreski, a istog dana popodne Pendarovski bi trebalo Džaferiju da poveri mandat za formiranje tehničke vlade.

Džaferi bi u subotu 27. januara pre podne trebalo da dostavi program i sastav vlade s programom rada, a sednica Sobranja o izboru vlade bi trebalo da bude sazvana za nedelju 28. januar.

U Severnoj Makedoniji se, po Zakonu o vladi, 100 dana pred parlamentarne izbore formira tehnička vlada u kojoj naveća opziciona partija dobija dva ministra - za unutrašnje poslove i za rad i socijalnu politiku i tri zamenika ministara - za finansije, za informaciono društvo i administraciju i za poljoprivredu.

Parlamentarni izbori će, po dogovoru parlamnetarnih partija, biti 8. maja, u sredu, zajedno s drugim krugom predsedničkih izbora. Prvi krug za izbor predsednika Severne Makedonije biće u sredu 24. aprila.

Ti dvostruki izbori koštaće državu skoro 17 miliona evra, saopštila je Državna izborne komisija Severne Makedonije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.