Poslanička pitanja o Kosovu

Izvor: RTS, 30.Jun.2011, 18:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslanička pitanja o Kosovu

Poslanici u Skupštini Srbije postavljali pitanja članovima Vlade u vezi sa saradnjom Srbije sa Haškim tribunalom i vojnim savezima i politikom prema Kosmetu. Cilj pregovora sa Prištinom poboljšanje života Srba na Kosovu, rekao ministar Goran Bogdanović i to ni na koji način ne znače priznanje Kosova.

U prepodnevnom delu sednice Skupštine Srbije poslanici su postavljali pitanja u vezi sa saradnjom Srbije sa Haškim tribunalom i vojnim savezima i politikom prema Kosovu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i Metohiji.

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović rekao je da je cilj pregovora sa Prištinom poboljšanje života Srba na Kosovu i da ni na koji način ne znače priznanje Kosova.

"Vlada ne smatra ove pregovore kao potvrdu nezavisnosti Kosova, već smatamo da su u interesu Srba, a samim tim i države Srbije", rekao je Bogdanović u Skupštini Srbije, odgovarajući na pitanja poslanika o politici prema Kosovu.

Bogdanović je rekao da je politika Vlade prema pokrajini zasnovana na Ustavu i skupštinskim rezolucijama a da je jedini način za rešavanje problema Srba na Kosovu razgovor sa Prištinom.

"Ne vidimo drugi način kako da rešimo te probleme jedino da razgovaramo sa Albancima. Da možemo da ih rešimo sami mi bismo to već uradili. Jedino razgovorima možemo da dođemo do rešavanja svakodnevnih problema", naveo je Bogdanović.

Bogdanović je rekao da je krucijalno pitanje u pregovorima status i da očekuje da će posle razgovora o tehničkim pitanjima Beograd i Priština razgovarati o tom pitanju.

Bogdanović je rekao da su zahtevi nekih zemalja da Beograd prizna Kosovo "individualni zahtevi i tumačenja" i da vlada to nikada neće uraditi.

Uskoro konkretni dogovori sa Prištinom

Šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović rekao je da u narednim danima očekuje konkretne dogovore sa Prištinom o nekoliko tema koje, kako je istakao, neće dati potvrdu državnosti Kosova.

Odgovarajući na pitanja poslanika Demokratske stranke Srbije o pregovorima sa Prištinom Stefanović je rekao da neka rešenja delu opozicije neće biti "dobra" ali da je pregovarački tim "izabrao ova koja su najmanje nepovoljna po naše interese".

"Sigurno je da ljudi sa Kosova neće moći da koriste pasoše Kosova, to mogu da kažem, kao i da neće koristiti registarske tablice države Kosovo sa grbom Kosova", naveo je Stefanović.

Prema Stefanovićevim rečima, ovih dana iz Prištine dolaze razna tumačenja pregovora i da bi bilo mudro za Srbiju da ne "upada u zamku objašnjavanja unapred".

Pored ministra Bogdanovića i Stefanovića sednici su prisustvovali ministarka pravde Snežana Malović i ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić.

U popodnevnom delu sednice poslanici su došli sa mnogo više pitanja, ali su, nažalost, najčešće su ostajali bez odgovora jer su u Skupštinu došli samo ministri za obrazovanje i zdravstvo Žarko Obradović i Zoran Stanković.

Oprečno o uslovima za ulazak u EU

Kosovo i Metohija bila je tema i izvan skupštinske sale, a poslanici vladajuće koalicije su tom prilokom istakli da priznavanje samoproglašene nezavisnosti Kosova i Metohije nije uslov za ulazak Srbije u EU, što je stav opozicionih DSS i SRS.

Poslanik SPS-a Đorđe Milićević je rekao da niko u ovom trenutku na putu evrointegracija zemlje Srbiji ne postavlja uslov da prizna nezavisnost Kosova i Metohije, kao i da vlada ne odustaje od proklamovanih ciljeva, a jedan od njih je odbrana nacionalnanih i državnih interesa.

Da se za sada pred Srbiju ne postavlja takav uslov, smatra i poslanik URS Stojanka Petković, koja veruje da to se to neće dogoditi ni u buduće.

Petkovićeva je istakla da nije realno tražiti od Srbije da prizna nezavisnost svoje južne pokrajine i dodala da je Srbija dužna da se pridržava ustavnih principa, kao i rezolucije 1244, po kojima je Kosovo i Metohija sastavni deo države.

Na druoj strani, šef poslanika DSS-a Miloš Aligrudić mišljenja je da Srbiji bez priznavanja nezavisnosti Kosova i Metohije, što je, kako je rekao, uslov velikog broja zemalja EU, nema ulaska u tu zajednicu.

Šef poslanika SRS-a Dragan Todorović rekao je da politika Vlade Srbije od 2008. godine, kao što su bili potezi prihvatanja da Euleks dođe u pokrajinu, ali i pregovori sa Prištinom i to što ih ispred Beograda vodi državni sekretar Ministarstva spoljnih pslova, udaljava Srbiju od Kosova i Metohije.

"Ne znamo u kom smeru idu pregovori sa Prištinom i plašim se da će jednog dana u medijima osvanuti ti dogovori, a da na njih ni Skupština Srbije, ni javnost neće moći da utiču", rekao je Todorović.

Poslanik kluba manjina Riza Halimi takođe smatra da će Srbija na kraju procesa evrointegracija morati da prizna nezavisnost Kosova i Metohije, jer, prema njegovoj oceni, EU ne treba novi Kipar.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.