Poslanici pitali najviše o Kosovu

Izvor: Blic, 30.Jun.2011, 15:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslanici pitali najviše o Kosovu

BEOGRAD - Skupština Srbije završila je danas sednicu na kojoj su predstavnici izvršne vlasti odgovarali na pitanja poslanika u vezi sa saradnjom sa Haškim tribunalom, Kosovu i vojnim savezima, a opoziciju je najviše interesovala politika Vlade prema južnoj pokrajini.

Opozicione Srpska radikalna stranka (SRS), na čiji zahtev je i održana sednica, i Demokratska stranka Srbije (DSS ) ocenile su da je Beograd "protivustavnim pregovorima" sa Prištinom počeo "faktičko priznanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Kosova".

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović i šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović objašnjavali su poslanicima da pregovori sa Prištinom imaju za cilj poboljšanje života Srba na Kosovu i da ni na koji način ne znače priznanje Kosova.

Bogdanović je naveo da je politika Vlade prema pokrajini zasnovana na Ustavu i skupštinskim rezolucijama i da je jedini način za rešavanje problema Srba na Kosovu razgovor sa Prištinom.

On je rekao da je krucijalno pitanje u pregovorima status i da očekuje da će posle razgovora o tehnickim pitanjima Beograd i Priština razgovarati o tom pitanju. Borislav Stefanović je kazao da u narednim danima očekuje konkretne dogovore sa Prištinom o nekoliko tema i da je za sada sigurno da građani neće moći da koriste pasoše Kosova niti registarske tablice na kojima piše Republika Kosovo i koje imaju grb Kosova.

Stefanović je, na pitanje poslanika DSS-a kakva će biti forma sporazuma koji će Beograd i Priština potpisati kada se pregovori završe, rekao da Beograd neće potpisati "nikakav sporazum". "Nećemo potpisivati nikakve ugovore niti predugovore", kazao je Stefanović.

Ministar Bogdanović rekao je, odgovarajući na pitanje poslanika Liberalno demokratske partije, da država Srbija izdvaja oko 250 miliona evra godišnje za finansiranje lokalnih samouprava na Kosovu, javna preduzeća, socijalna davanja i penzije.

"Ali to nisu izdvajanja samo za 130.000 Srba koji žive na Kosovu već i za one koji su raseljeni po centralnoj Srbiji", rekao je Bogdanović. Na pitanje lidera Nove Srbije Velimira Ilića koja je uloga ministarstva za Kosovo i Metohiju u pregovorima, Bogdanović je rekao da to ministarstvo daje logističku podršku timu za razgovore.

On je rekao da sedište ministarstva nije u pokrajini jer ne postoje uslovi za to, ali i podsetio da su otvorene dve kacelarije, u Kosovskoj Mitrovici i Gračanici.

Bogdanović je rekao da "nažalost, ne može da ode južno od Ibra kada to poželi".

Na pitanje poslanika DSS Miloša Aligrudića da li je vladi poznato da NATO obučava kosovske bezbednosne snage i vojsku Kosova, Stefanović je rekao da je to "štetna, loša i neprihvatljiva realnost" koja predstavlja pretnju za interese Srbije i preostalog stanovništva u pokrajini.

Na pitanja DSS, NS i SRS-a o odnosu Srbije prema NATO i drugim vojnim

savezima predstavnici izvršne vlasti nisu odgovarali. Šef Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom i ministar za rad i socijalna pitanja Rasim Ljajić rekao je da će Srbija nastaviti da pruža pomoć državljanima kojima se sudi u Haškom tribunalu, u skladu sa Zakonom o saradnji sa sudom.

Današnjoj sednici prisustvovala je i ministarka pravde Snežana Malović kao i tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević, koji je rekao da nikada nije pozvao bivšu tužiteljku Haškog tribunala Karlu del Ponte u Beograd "na ispijanje vina" nakon što je uhapšen Ratko Mladić.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SRS: Saradnjom sa UN i Rusijom odbraniti Kosovo i Metohiju

Izvor: Blic, 30.Jun.2011

BEOGRAD - Srpska radikalna stranka (SRS) smatra da bi u odbrani Kosova i Metohije Srbija trebalo da sarađuje sa Ujedinjenim Nacijama i Rusijom, a da se ne potčinjava Sjedinjenim Američkim Državama koje dominiraju i Evropskom Unijom, izjavio je danas član predsedničkog kolegijuma SRS Boris Aleksić...Srbija...

Nastavak na Blic...

SRS: SA UN I RUSIJOM ODBRANITI KOSOVO I METOHIJU

Izvor: Kurir, 30.Jun.2011

BEOGRAD - Srpska radikalna stranka (SRS) smatra da bi u odbrani Kosova i Metohije Srbija trebalo da sarađuje sa Ujedinjenim Nacijama i Rusijom, a da se ne potčinjava Sjedinjenim Američkim Državama koje dominiraju i Evropskom Unijom, izjavio je član predsedničkog kolegijuma SRS Boris Aleksić...BEOGRAD...

Nastavak na Kurir...

Skupština o pregovorima s Prištinom

Izvor: B92, 30.Jun.2011

Beograd -- Vođa tima Vlade Srbije Borislav Stefanović danas u Skupštini rekao da Beograd kroz pregovore s Prištinom traga za praktičnim rešenjima za život običnih ljudi...Pregovori sa Prištinom i odnos prema vojnim savezima, bile su teme poslaničkih pitanja predstavnicima Vlade u Skupštini...

Nastavak na B92...

Stefanović: Nećemo priznati pasoše Kosova

Izvor: Politika, 30.Jun.2011

Zbog čega se niste borili za Kosovo kad su bili mnogo bolji uslovi, poručio ministar Bogdanović poslanicima DSS-a i NS-a..Ljudi sa Kosova neće moći da koriste pasoše Kosova i neće koristiti registarske tablice države Kosovo sa grbom Kosova, tvrdi šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović....

Nastavak na Politika...

Za Kosovo 250 mil. evra godišnje

Izvor: B92, 01.Jul.2011, 15:25

Beograd -- Ministar za KiM Goran Bogdanović kaže država za Srbe na Kosovu i prognani sa Kosova i žive u centralnoj Srbiji izdvaja oko 250 miliona evra godišnje...Taj novac se troši na zdravstvo, prosvetu, lokalne samoprave, javna preduzeća, penzije, socijalna davanja, rekao je Bogdanović...Bogdanović...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.