Skupština o pregovorima s Prištinom

Izvor: B92, 30.Jun.2011, 17:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština o pregovorima s Prištinom

Beograd -- Vođa tima Vlade Srbije Borislav Stefanović danas u Skupštini rekao da Beograd kroz pregovore s Prištinom traga za praktičnim rešenjima za život običnih ljudi.

Pregovori sa Prištinom i odnos prema vojnim savezima, bile su teme poslaničkih pitanja predstavnicima Vlade u Skupštini Srbije.

Poslanici opozicije su navodili da su pregovori s Prištinom uvod u proces priznavanja Kosova.

U polupraznoj sali, Borku Stefanoviću nije bilo lako da se odbrani >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << od optužbi da pregovorima sa Prištinom Beograd daje legitimitet kosovskim institucijama. On je poslanicima rekao da korišćenje pasoša Kosova sigurno neće biti dozvoljeno, kao ni tablice sa grbom Kosova, ali je priznao da se neka rešenja, koja se očekuju u narednim danima, opoziciji neće dopasti.

Dok su poslanici DSS i SRS više kroz konstatacije nego pitanja poredili kontakte sa Prištinom sadašnje i vlade na čijem je čelu bio Vojislav Koštunica, Stefanović je odgovarao da Beograd neće priznati nezavisnost Kosova, ali da se traže praktična rešenja za život Albanaca i Srba od kojih, kako je rekao, njih 90 odsto ima kosovska dokumenta.

"Ranije su to bili predstavnici međunarodne zajednice pod okriljem UN 1244, odnosno privremene institucije u punom smislu, a ono što vi danas zovete privremene institucije, sebe zovu i od brojnih država su priznate kao institucije države Kosova odnosno njihovi predstavnici", rekao je Miloš Aligrudić iz DSS-a.

"Pazite, svi se slažemo da moramo da branimo Ustav i skupštinske rezolucije, ali i šta dalje, kako ćemo da rešimo taj problem, treba da čekamo da se promene međunarodne okolnosti, to sam čuo više puta, ne od vas, ali sam čuo više puta. To je teza koja obezbeđuje, i stojim čvrsto na tome, da će poslednji Srbin biti ispraćen na Merdarama sa pleh muzikom. To je status kvo gospodo", rekao je Stefanović.

"Pitanje je da li vam je prvi uslov za EU hapšenje Hadžića ili dobrosusedski odnosi sa lažnom državom Kosovo, a znamo da je i jedno i drugo, samo nam recite koji je redosled", pitala je Vjerica Radeta, iz SRS.

"Pogledajte u mene i recite vi ćete priznati. A ja vam kažem nećemo. I ko je u pravu, kome će građani da veruju? Možda, a možda će da veruju i nekome ko je doneo prve rezultate konkretne posle 12 godina koji će pomoći ljudima tamo. I onda ćete vi to da ismevate i kažete koji su to rezultati. A šta je rezultat? Nemojte ništa? Nego tamo sedite i umrite od toga što ste Srbi. Ako je to rezultat, ja to odbijam, odmah vam kažem", odgovorio je Stefanović.

Na meti poslanika, u jednom trenutku našao se i tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević koji je morao da objasni da nikada nije zvao Karlu del Ponte da piju vino zbog hapšenja Mladića, kao i ministar Šutanovac, koji nije bio u sali, ali je bio kritikovan zbog posete nosaču aviona Enterprajz.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.