Porast vodostaja reka na jugozapadu, u Mačvi i Sremu, spasioci dežuraju

Izvor: Blic, 14.Mar.2013, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Porast vodostaja reka na jugozapadu, u Mačvi i Sremu, spasioci dežuraju

Na području Srbije, usled obilnih padavina, porastao je vodostaj reka na jugozapadu Republike, kao i na području Mačve i Srema, saopštilo je večeras Ministarstvo unutrašnjiih poslova.

U svim ugroženim područjima pripadnici vatrogasno-spasilačkih jedinica Sektora MUP-a za vanredne situacije obavljaju konstantno nadgledanje terena, navodi se u saopštenju.

Vanredna odbrana od poplava proglašena je na reci Raška, na deonici u slivu reke Zapadna Morava, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << a redovna odbrana od poplava proglašena je na reci Savi kod Šapca i Sremske Mitrovice.

Na brani Veliko Središte kod Vršca, na rekama Lim, Mileševka i Seljasnica u Prijepolju uvedena je redovna odbrana od poplava.

Prema informaciji dobijenoj od nadležni iz Drimsko-limskih hidroelektrane, trenutni dotok i protok na hidroelektrani Bajina Bašta je 1.350 cm3/sek a na hidroelektrani Zvornik je 950 cm3/sek, dok je protok na hidoelektrani Višegrad u granicama normale".

Vodostaj Lima je ispod granice vanredne odbrane od poplava, a prema informaciji direktora Javnog preduzeća "Srbijavode", deonični sektorski rukovodioci su na terenu.

Na teritoriji opštine Šabac poplavljeno je vikend naselje u priobalju reke Save u nebranjenom delu, odnosno koritu reke, dodaje MUP.

Reka Tamnava se izlila u uskom pojasu u nebranjenom delu u selu Goločelo i poplavila put prema školi, navodi se u saopštenju i dodaje da je put prohodan za pešake.

Saobraćaj na magistralnom putu Zvornik-Ljubovija u mestu Velika Reka "zbog sakupljanja vode se obavlja jednom kolovoznom trakom, a ekipa PZP "Valjevo" vodu crpi cisternama".

U branjenim delovima svih vodotokova nema opasnosti od izlivanja voda, a vodostaj na reci Savi u 15 časova iznosio je 427 santimetara, navodi MUP.

U toku dana na području opštine Sjenica izlio se potok Tunovac, kao i Medarački potok, a "za sada je ugroženo uglavnom poljoprivredno zemljište".

Održana je sednica Štaba za vanredne situacije, a na teren su krenule ekipe sa mehanizacijom, navodi MUP i dodaje da je i u Novom Pazaru aktiviran Operativni tim za odbranu od poplava.

Za sada se na području Novog Pazara izlio Jusuf potok u donjem delu, "trenutno je ugrožen jedan objekat, a na teren je upućena mašina da pročisti nanose". U gornjem delu reke Trnavice voda se sliva sa brda i nivo reke postepeno raste, navodi MUP, najavivši da će mehanizacija biti angažovana po ukazanoj potrebi.

Na teritoriji opštine Prijepolje, u Brodarevu, izlila se Slatinska reka u priobalju, a "ugrožena je jedna kuća u čiji stambeni deo voda nije ušla".

Povezane vesti: Devojka preminula u bolnici nakon spasavanja iz poplave u Atini U poplavama u Indoneziji poginulo 10 osoba Britanci prave Sneška Belića da bi sprečili poplave Očekuje se veći porast nivo Dunava Sneg u Damasku, poplava u pustinji, policija u obilasku na džet-skuterima

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.