Pomeraju grad od 23.000 stanovnika da ne bi propao u zemlju

Izvor: Radio 021, 26.Okt.2014, 20:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pomeraju grad od 23.000 stanovnika da ne bi propao u zemlju

Švedski arktički grad Kiruna mora da se preseli jer mu preti propadanje u rudnik u blizini kojeg je izgrađen.

"To je distopijski izbor", rekao je Krister Lindstedt, arhitekta iz firme White architects, kojoj je poveren

biblijski zadatak - preseljenja Kirune grada od 23.000 stanovnika. Kiruni preti urušavanje u rudnik gvozdene rude, koji guta tlo pod njegovim ulicama. "Mi smo u simbiozi - grad je ovde zbog rudnika. Kad ne bi bilo tako, nema tog đavola koji bi ovde >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << izgradio grad", izjavio je zamenik gradonačelnika Niklas Siren.

Kiruna je najseverniji švedski grad, smešten 145 kilometara unutar Arktičkog kruga i s nemilosrdnom klimom gde je prosečna temperatura -15 stepeni Celzijusa. Zimi tamo nema svetlosti. Ipak, rudnik oko kojeg je nikao proizvodi 90 odsto gvozdene rude u Evropi, što bi bilo dovoljno za gradnju više od šest Ajfelovih tornjeva dnevno.

Od 2004. godine, kada je rudarska kompanija građanima objavila okretanje rudnika prema gradu, pojavile su se brojne pukotine koje prete urušavanjem.

Nakon deset godina, grad je smislio plan po kojem će se gradske ulice i trgovi polako pomerati sve dok se čitav grad ne preseli tri kilometra istočnije uz novu saobraćajnicu. Prema planu, preseljenje grada trajalo bi do 2033. godine, kad bi celokupna njegova površina trebala biti na sigurnom.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Ako se ovaj gradić ne pomeri, Zemlja će ga PROGUTATI

Izvor: Blic, 26.Okt.2014

Švedski arktički grad Kiruna mora da se "pomeri" čak tri kilometra, jer mu preti propadanje u rudnik u blizini kojeg je izgrađen..."To je distopijski izbor", rekao je Krister Lindstet, arhitekta iz kompanije "White architects", kojoj je poveren biblijski zadatak preseljenja grada od 23.000 stanovnika,...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.