Političar Alternative za Nemačku: To nisu nacistički izrazi, koriste se u biologiji VIDEO

Izvor: B92, 17.Sep.2019, 20:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Političar Alternative za Nemačku: To nisu nacistički izrazi, koriste se u biologiji VIDEO

Jedan od vodećih političara nemačke Alternative za Nemačku (AfD) Bjern Heke gostovao je u emisiji "Berlin direktno" na nemačkom kanalu ZDF.

Hekeu i njegovom portparolu se, međutim, nije svidelo kako je tekao razgovor - portparol je zatražio da se intervju ponovi, što je novinar ZDF odbio, intervju je nakon toga prekinut, a sve se završilo Hekeovom pretnjom, prenosi Blic.

Tema razgovora je bila nezgodna. Ticala se uticaja Bjerna Hekea na nemačku politiku, njegove >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << retorike i shvatanja politike.

Heke je u prošlosti često izazivao gnev zbog svog rečnika, koji je mnoge podsetio na doba nacizma i specifičnu terminologiju tadašnjeg režima.

"Kada najzad dođe vreme promena, mi Nemci ništa nećemo raditi polovično, uklonićemo gomile šuta modernog doba", rekao je svojevremeno Heke.

Govorio je o "životnom prostoru", koji treba odbraniti, "kvarenju naroda", "sadržajno degenerisanim" partijama. Na kraju je čak i interna ocena upravnog odbora njegove stranke potvrdila da je Hekeov način govora "u suštini blizak nacionalsocijalističkim govorima".

S tim u vezi, novinar ZDF tokom razgovora sa Hekeom emitovao prilog - anketu u kojoj je od Hekeovih partijskih kolega traženo da komentarišu izjavu o "gomilama šuta". Trebalo je da kažu da li je taj citat potekao od Hekea ili od Adolfa Hitlera. Nisu znali.

Heke se u intervjuu branio time da se pojmovi kao što su "životni prostor" i "degenerisan" koriste u biologiji i da je reč o prilično "apsurdnom podmetanju".

Kada je novinar ZDF hteo da pređe na sledeću temu, Hekeov portparol Ginter Lahman se umešao i zatražio ponavljanje intervjua.

"Ovako ne može, ovako ne može. Suočili ste gospodina Hekea s pitanjima koja su pobudila njegova snažna osećanja, a mislim da takva osećanja ne bi trebalo preneti u intervjuu", rekao je on.

Nakon što je novinar odbio da ponovi intervju, rekavši da to još nikada nije uradio zato što se stvari ne odvijaju onako kako to sagovornik želi, Heke je zapretio "teškim posledicama" po saradnju između njega i novinara.

Nakon toga su novinar, Heke i njegov portparol odlučili da prekinu intervju.

"Onda neka vam bude jasno da od mene više nećete dobiti intervju", rekao je Heke novinaru.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.