Policija dobila naređenje: Ne prijavljujte broj mrtvih

Izvor: B92, 20.Jul.2023, 21:03

Policija dobila naređenje: Ne prijavljujte broj mrtvih

Policiji u Keniji naređeno je da ne prijavljuje smrtne ishode tokom protesta koji su u toku protiv rastućih troškova života.

Ovo je danas rekao jedan zvaničnik novinarima pod uslovom da ostane anoniman.

Dok grupe za ljudska prava već dugo optužuju policiju u Keniji za upotrebu prekomerne sile, raste zabrinutost zbog taktike koja se koristila pod vladom predsednika Vilijama Ruta, koji je izabran prošle godine.

"Policija prima naređenja van policijske >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << komande i počinje da deluje u interesu izvršne vlasti, a ne u javnom interesu", rekao je danas direktor Nezavisne medicinsko-pravne jedinice Peter Kiama.

Neprijavljivanje smrti ili povreda usled policijskih akcija u roku od 24 sata Nezavisnom organu za nadzor policije (IPOA) koji je osnovala vlada je nezakonit, rekao je Kiama.

Komesar IPOA-e, Džon Vajgandžo, potvrdio je danas lokalnoj televiziji NTV da organizacija "nije primila obaveštenja kako bi trebalo, i mislim da je važno to istaći".

Podaci iz organizacije Kjame pokazuju da je potvrđeno da je policija ubila 27 ljudi u tri prethodne demonstracije opozicije ove godine.

"Pored toga, nadzorni pas je potvrdio da je policija u sredu ubila šestoro, od kojih četiri u glavnom gradu Najrobiju", rekao je Kiama.

Pokušavali su da potvrde još četiri smrti u raznim delovima zemlje.

"Izgleda da policija u potpunosti zanemaruje javni interes, a to je opasno za nas", rekao je Kiama.

"Bili smo tamo 90-ih i videli šta se dogodilo, pitanje policajaca u civilu koji otimaju ljude, a da se nisu identifikovali. To je ono što vidimo kako se odvija. To se pojačalo poslednjih nedelja", rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.