Pogled preko komšijskog plota uskoro bistar za vlasti u BG

Izvor: B92, 12.Sep.2016, 20:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pogled preko komšijskog plota uskoro bistar za vlasti u BG

Pogled preko komšijskog plota mogao bi da se razbistri za vlasti u Beogradu.

Po svemu sudeći, nepromenjeni sastav vlade u Zagrebu scenario je koji bi mogao biti upravo onaj priželjkivani.

“I u Srbiji i u Hrvatskoj su na vlasti dve nacionalističke i dve populističke opcije - i HDZ i ta koalicija oko SNS-a. Mislim da su zadovoljni i mislim da se čitava kampanja vodila na uzajamnom pumpanju rejtinga sa nacionalnim tenzijama i prepucavanjima. Ako je Beogradu to bio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << cilj, a ja verujem da jeste, dobili smo onu vlast u Hrvatskoj koju priželjkujemo”, naveo je novinar Filip Švarm.

Ovakav rasplet nije priželjkivao lider SDP-a, u srpskom državnom vrhu negativna zvezda hrvatske kampanje zbog izjava u kojima ih naziva šakom jada, a Vučića Šešeljevim malim.

“Izgubio je i deo birača zbog retorike koju je koristio, a koja ne priliči takvoj stranci koja okuplja najčešće intelektualce i intelektualniji deo javnosti. Tako da je drugi put zaigrao na pogrešnu kartu, ali to nije izuzetak. Slično je odigrao i DS kod nas 2012. godine - računao je na desno biračko telo, a izgubio je svoje tako da je izgubio izbore. I to je interesantno da se neke lekcije nikada ne nauče”, rekao je Aleksandar Popov iz Centra za regionalizam.

Promena u stranačkom sastavu hrvatske vlade ne bi trebalo da bude, ali će mnogo toga i za odnose sa Srbijom zavisiti od promene lidera HDZ-a.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.