Podrška raseljenim porodicama za povratak na Kosovo i Metohiju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Maj.2022, 17:41

Podrška raseljenim porodicama za povratak na Kosovo i Metohiju

Četrdeset porodica raseljenih iz Peći i Prištine dobilo je podršku za povratak na Kosovo i Metohiju u okviru pete faze projekta "Povratak i reintegracija na Kosovu" koji finansiraju Kancelarije Evropske unije na Kosovu i Ministarstvo za zajednice i povratak, a implementira Međunarodna organizacija za migracije (IOM).

Na sastanku u Beogradu, kojem je prisustvovao i direktor Kancelarije za KiM Petar Petković >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ministar za zajednice i povratak Goran Rakić je porodicama saopštio da imaju apsolutnu podršku ministarstva koje vodi da se nakon više od dve decenije vrate u mesta u kojima su živeli i da je ovo ujedno i poziv svim raseljenima za povratak.

"Verujem da je ovo veliki dan i za porodice, ali i za nas jer jedino na ovaj način možemo da pomerimo stvari napred kada je reč o povratku, koji je već duže u stagnaciji. Iskrenom voljom onih koji žele da se vrate u svoje domove i koordinacijom i podrškom svih nas ove porodice će na Kosovo biti vraćene. U narednom periodu ćemo još intenzivnije raditi da broj povratničkih porodica bude veći", rekao je Rakić.

Petković je rekao da mu je zadovoljstvo što je danas imao priliku da čuje raseljene sa Kosova i Metohije.

"Znam da su vam srce i duša tamo gde ste rođeni, gde god da se čovek snađe i pronađe, od rodnog mesta ne može da ode. Zato smo kao Kancelarija tu da vam pomognemo da vaš povratak bude održiv i to činimo i činićemo u budućnosti. Imamo brojne programe za povratnike kroz pomoć u građevinskom materijalu, finansijsku povratničku pomoć, setveni i poljoprivredni materijal za povratnike, besplatnu pravnu pomoć", rekao je Petković.

Članovi porodica raseljenih rekli su da nikada nisu odustali od namere da se vrate na Kosovo i Metohiju i da je pružena ruka u toj nameri velika stvar za njih.

U međuvremenu predstavnici Ministarstva za zajednice i povratak zajedno sa predstavnicima Međunarodne organizacije za migracije obilaze Lazarevac, Čačak, Smederevo, Lapovo, Niš, Aleksandrovac i Pirot i razgovaraju sa potencijalnim povratničkim porodicama o realizaciji povratka.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Rakić: Četrdeset raseljenih porodica iz Peći i Prizrena dobilo podršku da se vrati na Kosovo

Izvor: Danas, 19.Maj.2022

Raseljene porodice iz opština Peć i Prizren, njih 40, danas su dobile podršku da se vrate na Kosovo u okviru projekta "Povratak i reintegracija na Kosovu", saopšteno je iz kosovskog Ministarstva za zajednice i povratak.

Nastavak na Danas...

PODRŠKA ZA POVRATAK NA KOSOVU Četrdeset porodica ima na raspolaganju BROJNE PROGRAME

Izvor: Blic, 19.Maj.2022

Četrdeset porodica raseljenih iz Peći i Prištine dobilo je podršku za povratak na Kosovo u okviru pete faze projekta "Povratak i reintegracija na Kosovu" koji finansiraju Kancelarije Evropske unije na Kosovu i Ministarstvo za zajednice i povratak, a implementira Međunarodna organizacija za migracije...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.