Izvor: Piplmetar.rs, 10.Jul.2023, 11:30

Počela sednica parlamenta o razrešenju Radeta Baste

foto: Stefana Savić
Počela je sednica Skupštine na čijem dnevnom redu je razrešenje ministra privrede Radeta Baste. Predlog za razrešenje ministra privrede u skupštinsku proceduru je uputila premijerka Ana Brnabić na inicijativu Jedinstvene Srbijei Socijalističke partije Srbije koji su Bastu i predložili za člana Vlade.
Na početku sednice  Đorđe Milićević, ministar bez portfelja, rekao je da je vlada kolektivni organ i da  Srbija hoće i đeli da sarađuje i sa istokom >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << i zapadom.
 
„Zato je važno da svaki član vlade Srbije poštuje tu jasno definisanu politiku i da da svoj doprinos u realizaciji proklanovanih ciljeva. Iz tog razloga i imamo predlog za rašrešenje Radeta Baste. Inicijativu za razrešenje ministra privrede pokrenula je Jedinstvena Srbija, podržap je i Ivica Dačić, lider SPS“, rekao je Milićević.
On je rekao da smo mi narod koji nešto drugačije naspram ostalih država u Evropi sagledava efekat represivne politike i sankcija prema Rusiji jer smo više od decenije bili pod sankcijama.
“ Jako dobro znamo da sankcije nisu put da se dođe do mira i stabilnosti i kompromisnih rešenja, za tako nešto je potreban dijalog. Zahvaljujući ovakvoj politici predsednika i Vlade Republike Srbije uspeli smo da zadržimo jasnu, državotvornu politiku. Srbija nije marionetska država, vodi nezavisno unutrašnju i spoljnu politiku“, istakao je Milićević u uvodnom izlaganju.
U zahtevu upućenom premijerki JS traži da se Basta, imajući u vidu da je stranka donela odluku da se on razreši sa svih stranačkih funkcija, smeni i sa mesta ministra privrede.
Da podsetimo predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma je naveo da je Basti dat rok da podnese ostavku na funkciju ministra, a kao razlog se navodi njegova izjava da Srbija treba da uvede sankcije Rusiji i da svi ministri u Vladi Srbije treba da se pridruže protestima u Beogradu.
Bastine izjave, kako se navodi u zahtevu JS dijametralno su suprotne programu JS i državnoj i nacionalnoj politici koju sprovodi Vlada Srbije.
“U svakoj državi na svetu ako se neki ministar ne slaže sa državnom politikom koju sprovodi vlada taj podnosi ostavku”, naveo je Marković u zahtevu za smenu Baste, dok je SPS poslao dopis u kome kažu da su saglasni sa zahtevom JS.
Basta je za ministra privrede, inače, izabran kao predlog Jedinstvene Srbije.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.



Opširnije
Izvor: Danas.rs

Nastavak na Piplmetar.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.