Počela obnova pozorišta Bora Stanković

Izvor: RTS, 20.Jan.2014, 16:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počela obnova pozorišta "Bora Stanković"

Počela je obnova pozorišta "Bora Stanković" u Vranju čija zgrada je izgorela 2. jula 2012. godine. Pozorište će biti obnovljeno i opremljeno do oktobra, i tradicionalne manifestacije "Borini pozorišni dani".

U Vranju je počela obnova pozorišta "Bora Stanković" koja će biti završena do oktobra kada je i tradicionalna manifestacija "Borini pozorišni dani".

Zgrada će zadržati prepoznatljivu fasadu i oblik, a dobiće novu salu za vežbe, probe glumaca >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i scenska oprema. Projekat vodi računa i o funkcionalnosti, u skladu sa potrebama ansambla na sceni.

"Sama veza rekvizita sa scenom biće direktna, iz podruma će ići, preko platforme oprema", kaže Zoran Stojević, arhitekonski biro Grad.

Obnova počinje sa scene koja je godinu i po dana bila bez glumaca. Za to vreme umetnost nije ćutala. Bila je tu, na scenama Doma vojske, Omladinskog kulturnog centra, na otvorenom.

"Zaista smo veoma srećni i željno očekujemo početak radova, prelazak u drugu fazu i otvaranje pozorišta", kaže Bojan Jovanović, glumac.

Zgrada je izgorela 2. jula 2012. godine. Požar je okarakterisan kao podmetnut, a na meti je bila diskoteka. Sudski proces je u toku.

 "Optimizam, nada i ljubav svih nas koji smo godine provodili u ovom hramu bili smo vodilja da otpočnemo borbu koja se sa današnjim danom ne zaustavlja, već se nastavlja", kaže direktor pozorišta "Bora Stanković" Radmila Đorđević.

Gradonačelnik Zoran Antić kaže da će nova pozorišna zgrada imati slične arhitektonske karakteristike kao stara, ali će biti savremeno opremljena.

"Omogućiće da opet osetimo toplinu, prisnost, da zaplaćemo ili se smejemo sa našim glumcima", dodaje gradonačelnik.

Prva faza obnove, građevinski radovi, trajaće 150 dana i koštaće 53 miliona dinara. Ukupno je 220 donatora, pojedinaca i preduzeća, a odvojena su i sredstva iz budžeta grada i republike.

rts.vranje@rts.rs

+381 17 424 945

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Počela obnova izgorelog pozorišta

Izvor: JuznaSrbija.info, 21.Jan.2014, 13:16

U Vranju je počela obnova pozorišta "Bora Stanković", koja će biti završena do oktobra kada je i tradicionalna manifestacija "Borini pozorišni dani".

Nastavak na JuznaSrbija.info...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.