Pobedite hroničan bol u mišićima

Izvor: Blic, 05.Jul.2011, 14:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pobedite hroničan bol u mišićima

BEOGRAD - Zamislite da vas boli celo telo, da se osećate slomljeno, a analiza krvi, rendgen i skener ne ukazuju ni na kakvu promenu. Šta bi to moglo da bude? Fibromijalgija (bol u mišićnim vlaknima) i jeste velika zagonetka. „Nema simptoma upale, antitela, ničega“, kaže dr Neveka Dimitrijević, specijalista opšte prakse Doma zdravlja Voždovac.

Šta je?

Pošto se bol javlja u mekim tkivima (mišići i tetive), nekada je korišćen termin reumatizam mekih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << tkiva. Međutim, ovaj naziv može da navede na pogrešan trag jer reuma nema nikakve veze sa ovom bolešću. Kod nekih pacijenata sve počinje nesrećom ili bolešću i bol takoreći počinje da živi samostalnim životom, a kod drugih se bol javi iz čista mira.

Simptomi

Telo je osetljivo na dodir, svaki pokret izaziva bol. Prirodna reakcija: da biste sprečili bol zauzimate neprirodan položaj i više se gotovo uopšte ne pomerate. Ali, to samo pogoršava situaciju. Mišići i tetive se skraćuju, telo gubi snagu. Ko ima bolove, i psihički pati. Strah, umor, depresija i gubitak motivacije neodvojivo su povezani sa fibromijalgijom.

Dijagnoza

Dugo se sigurnim dokazom fibromijaligije smatrala osetljivost na dodir takozvanih tender points (bolne tačke u mišićima). Međutim, ovakvo shvatanje je u međuvremenu prevaziđeno. Danas lekari dijagnozu postavljaju po sistemu eliminacije. Prvo se proverava da li je reč o artrozi ili nekom drugom uzroku bolova.

Terapija

Sredstva protiv bolova ne pomažu mnogo i nisu trajno rešenje. Antidepresivi mogu da pomognu da pacijent lakše podnese bol. Propratna terapija su masaže, kupke, grejanje i hlađenje. Na ovaj način se privremeno ublažava bol, ali čim se pacijenti vrate kući, bol se ponovo vraća.

Lečenje

Za lečenje fibromijalgije ne postoji specifičan lek, ali postoje mnogi lekovi i sredstva koja mogu da pomognu u ublažavanju simptoma. Za ublažavanje bola mogu da se primene analgetici (paracetamol, ibuprofen, diklofenak) u obliku tableta ili antireumatski gelovi - lokalno na bolna mesta. Ponekad se za suzbijanje bola koriste i lekovi iz grupe opijata, ali zbog opasnosti od navikavanja ne preporučuje se duža primena. Povećanu napetost mišića mogu da smanje lekovi iz grupe miorelaksansa, a pomažu i sedativi iz grupe benzodiazepina. Hroničan umor, otežan san i neraspoloženje mogu da poprave lekovi iz grupe tricikličkih antidepresiva u malim dozama ili kombinacije antidepresiva i anksiolitika koji se često uzimaju pre spavanja.

Osim lečenja lekovima, postoji i alternativno ili komplementarno lečenje. Reč je o primeni tehnika koje nisu uobičajene u tradicionalnoj medicini. Mnoge od njih su postale popularne zato što deluju protiv stresa i ublažavaju bol. Tu spadaju masaža, akupresura, akupunktura, terapija bolnih tačaka i kiropraktika.

Prirodni lekovi

- Određena hrana može da pogorša stanje, tako da je i smanjenje količine šećera i ugljenih hidrata važan deo terapije

- Čaj od maslačka i čaj od koprive

- Što više znojenja

- Ulje noćurka i vitamin B ublažavaju bolove u zglobovima

Simptomi

- Rasprostranjen (difuzni) bol. Specifične tačke na telu su bolno osjetljive na dodir, posebno vrat, ramena, grudni koš, laktovi, kukovi i kolena. Bol je često prisutan mesecima i praćen je osećajem ukočenosti zglobova.

- Umor i poremećaj sna. Ljudi koji boluju od fibromijalgije često se bude umorni iako spavaju sedam-osam sati noću. Veruje se da je to posledica poremećaja dubokog sna jer dolazi do pojačanog rada mozga slično kao u budnom stanju. Grčevi u nogama i „nemirne noge" također remete san kod fibromijalgije.

- Sindrom iritabilnog kolona (spastični kolon). Često su prisutni opstipacija, proliv praćen nadutošću i abdominalnim grčevima.

- Glavobolje i disfunkcija temporomandibularnog zgloba (nalazi se između pokretne donje čeljusti i ostatka lobanje). Mnogi imaju tenzione glavobolje, ukočenost vrata i ramena, kao i osetljivost temporomandibularnog zgloba.

- Pojačana osetljivost na mirise, zvuk, svetlo i dodir.

Posledice

Depresivna stanja

Trnci u rukama i nogama

Otežana koncentracija

Suva usta, oči i koža

Bolne menstruacije

Anksioznost

Bol u grudnom košu

Vrtoglavice

Promene raspoloženja

Česte glavobolje

Povezane vesti: Jabuka ublažava bolove Umirite simptome alergije na polen Rešite se bolova pomoću akupresure Muško i žensko srce zahtevaju različito lečenje Mitovi o bolu u kičmi

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.