Pitanje nestalih humanitarno, politika nema štada traži

Izvor: B92, 24.Avg.2017, 00:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Pitanje nestalih humanitarno, politika nema štada traži"

Priština -- Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je da je pitanje nestalih osoba humanitarno pitanje i da tu politika nema šta da traži.

"Pitanje nestalih je humanitarno pitanje i politika, bilo unutrašnja ili međunarodna, mora da se drži podalje od ove teme", istakao je Tači na konferenciji koju je organizovao Izvorni centar za nestala lica.

On je ocenio da je "bolno i neprihvatljivo" >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << što sve ove godine nakon rata nije rasvetljena sudbina svih žrtava.

Istakao je i da kao protagonista događaja u zemlji, ali i u procesu dijaloga Kosova i Srbije, ostaje posvećen tome da se, kako je naveo, pitanje nestalih tretira i hitno zaključi.

"Obećao sam... i ponoviću to i danas, da ću se lično i snažno angažovati da se rasvetli sudbina svih nestalih na Kosovu i da se ovo bolno poglavlje za sve nas zaključi", rekao je on.

Tači je rekao i da ubeđen da je potrebno da bude započeto osnivanje Komisije za istinu i pomirenje na Kosovu.

"Ovaj mehanizam će pomoći da se ostvari pravo žrtava, ali i da svi građani saznaju šta se dogodilo sa njihovim voljenima", rekao je Tači obraćajući se predsednicima organizacija nestalih sa Kosova, nezavisno od njihove nacionalne pripadnosti.

Tači je rekao da je od organa pravde na Kosovu tražio da u radu daju prednost procesuiranju ratnih zločina.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.