Petrović isključen iz DS, odložena odluka o Jeremiću

Izvor: Blic, 31.Jan.2013, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Petrović isključen iz DS, odložena odluka o Jeremiću

Izvršni odbor Demokratske stranke isključio je Dušana Petrovića iz stranke, dok je odlučivanje o isključenju Vuka Jeremića odloženo, saznaje Televizija B92.

U sedištu Demokratske stranke nešto posle 17 časova počela je sednica Izvršnog odbora na kojoj bi, kako se očekuje, trebalo da bude doneta odluka o dvojici poslanika DS, Dušanu Petroviću i Vuku Jeremiću, koji su odbili da vrate poslaničke mandate.

Jeremić se, prethodno, oko 14 časova sastao sa >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Đilasom u centrali DS u Krunskoj, a posle sastanka kratko rekao da je sadržaj tih razgovora unutrašnje pitanje stranke i da ne bi bilo primereno da ga deli sa javnošću.

Izvršni odbor bi mogao posegnuti i za merom isključenja iz stranke, a ukoliko se to dogodi isključeni se na odluku mogu žaliti Statutarnoj komisiji.

Izvor „Blica“ blizak vrhu DS kaže da se traži kompromisno rešenje kako kazniti Jeremića, a da to ne bude isključenje, jer bi takav potez bio rizičan, s obzirom na njegovu veliku popularnost.

Jeremić je, saznaje „Blic“, prethodnih dana, preko zamenika predsednika DS Bojana Pajtića pokušao da zakaže sastanak s liderom DS Draganom Đilasom, ali do sinoć nikakve povratne informacije nije bilo.

Potpredsednik DS Miodrag Rakić komentarisao je juče unutarstranačke procese.

- Bio sam član DS i u vreme Miloševića i ne mogu da razumem da je bilo kome mandat važniji od članstva u DS - naveo je Rakić i dodao da DS sprema program za birače i da je "spremna za vanredne izbore ove godine".

Poslanik Demokratske stranke (DS) Dušan Petrović izjavio je danas da je predlog lidera DS-a Dragana Đilasa za njegovo isključenje iz stranke nipodaštavanje pravnog poretka i politički proces koji se vodi protiv ljudi koji drugačije misle.

- Predlog za moje isključenje iz DS-a je potpuno neutemeljen u pravnom sistemu kojem živimo, suprotan je Zakonu o izboru narodnih poslanika, Ustavu i međunardonim standardima i to je veliki problem za DS - rekao je Petrović, neposredno pre početka sednice Izvršnog odbora stranke na kojoj će biti reči o njegovoj disciplinskoj odgovornosti.

Petrović je precizirao da će izneti svoju odbranu zajedno sa pravnim timom koji čine Nebojša Zelenović, Miodrag Ćirić i Boško Ristić.

- Reći ću šta imam i o politici, jer ovo je politički proces. Đilas hoće da ukloni iz DS-a sve ljude koji drugačije misle a za koje pretpostavlja da bi bili opasni u trenutku kada se otvori pitanje uspešnosti stranke - rekao je on.

Na pitanje kakvu odluku Izvršnog odbora očekuje, Petrović je rekao da svako u odboru ima svoje ime i prezime i da će oni glasati po svojoj savesti.

- Postoje imena i prezimena u odboru. Svako će glasati po svojoj savesti i upisati se u istoriju - rekao je on.

Petrović je juče ponovio da je odluka o pokretanju disciplinskog postupka protiv bivših ministara koji ne žele da vrate mandat problematična i da veoma šteti DS, budući da je "takav zahtev suprotan temeljima na kojima počiva Zakon o narodnim poslanicima, ustavnim principima i evropskim standardima".

- Đilas vodi revanšističku politiku i pokušava da eliminiše sve neistomišljenike koji bi bilo kad mogli da postave pitanje zašto DS u ovom trenutku nema jasnu državnu politiku i zašto je podrška građana manja nego pre nekoliko meseci kada su bili izbori - navodi Petrović.

Jeremić: Mandat sam pošteno zaradio, nemam nameru da napuštam DS

VIDEO> Dušan Petrović o disciplinskom postupku:

Povezane vesti: Sastanak Đilasa i Jeremića završen bez dogovora Jeremić: Mandat sam pošteno zaradio, nemam nameru da napuštam DS DS sutra o Petroviću i Jeremiću, Petrović najavljuje odbranu Jeremić sutra u Beogradu DS u četvrtak raspravlja o bivšim ministrima. Petrović: Spremio sam odbranu i žalbu

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Petrović isključen iz DS-a, o Jeremiću naknadno

Izvor: Nezavisne Novine, 31.Jan.2013

BEOGRAD - Izvršni odbor DS-a isključio je Dušana Petrovića iz stranke jer nije želio da vrati poslanički mandat, dok je odlučivanje o Vuku Jeremiću odloženo, saznaje B92.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.