Petrović isključen iz DS, odložena odluka o Vuku Jeremiću

Izvor: Blic, 31.Jan.2013, 21:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Petrović isključen iz DS, odložena odluka o Vuku Jeremiću

Izvršni odbor Demokratske stranke isključio je Dušana Petrovića iz stranke, dok je odlučivanje o isključenju Vuka Jeremića odloženo, saznaje Televizija B92.

Jeremiću je uručen predlog za pokretanje postupka i dao mu rok od sedam dana da na njega odgovori, rečeno je Tanjugu u toj stranci.

U DS, međutim, kažu, da nema preciznog roka za kada će biti zakazana nova sednica Izvršnog odbora. Isključene demokrate imaju pravo da se Statutarnoj komisiji, kao drugostepenom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << organu, žale na odluku Izvršnog odbora.

Sednica IO DS završena je večeras nešto posle 18 sati, ali predstavnici te stranke nisu želeli da novinarima saopšte rezultat glasanja.

Petrović: Ne treba mi pomoć Vuka Jeremića

Dušan Petrović je nakon sednice IO DS rekao da ovih dana nije razgovarao sa Draganom Đilasom, već da je dobio obaveštenje da se protiv njega pokreće disciplinski postupak, a nakon toga i rešenje da je prekršio odluku.

- Kako sam mogao da prekršim nešto što ne postoji i što nisam ni video? - zapitao je Petrović i rekao da nije video ni stranačkog kolegu Vuka Jeremića, kao i da mu "ne treba pomoć nekoga ko se nalazi u istoj situaciji kao i on".

Predsednik Izvršnog odbora Dušan Elezović rekao je novinarima okupljenim ispred centrale stranke da je na sednici IO doneto više odluka. Elezović je dodao da će javnost o tim odlukama biti obaveštena preko stranačkog saopštenja.

Dušan Petrović je nakon sednice IO DS, na pitanje novinara da li su članovi njegovog pravnog tima Slobodan Homen, Boško Ristić, Nebojša Zelenović i Miodrag Đidić članovi novog poslaničkog kluba,j oš jednom podvukao da je član DS i da neće praviti poseban poslanički klub, niti novu političku stranku.

- Član sam Demokratske stranke. Sačekaću odluku Izvršnog odbora nakon čega na nju imam pravo da se žalim Statutarnoj komisiji. Kao član DS, ne pravim poslanički klub i političku stranku. Ovo su moji prijatelji i advokati pa je logično da budu u pravnom timu za odbranu - izjavio je Petrović.

On je poručio i da će se boriti za ono u šta veruje, odnosno za to da DS otvori najvažnija državna pitanja i da građanima ponudi odgovore na njih.

Petrović izašao je sa sednice Izvršnog odbora DS posle nešto manje od sat vremena i izjavio da je članovima tog stranačkog organa poručio da ne smeju da budu kukavice i konformisti.

On je rekao da je njegov pravni tim izneo pravni aspekt čitavog slučaja, da je bitno naglasiti da odluka Glavnog odbora "ne postoji i da je doneta proceduralno protivpravno".

- Rekao sam članovima Izvršnog odbora da ne smeju da budu kukavice i konformisti. Rekao sam im da je ovo revanšizam Dragana Đilasa koji je, umesto da otvori ozbiljnu debatu o važnim državnim pitanjima, najpre prinudio Glavni odbor da donese odluku, a sada vrši pritisak i na Izvršni odbor kako bi raskrstio sa političkim neistomišljenicima - rekao je Petrović.

On je rekao i da se nije video sa Vukom Jeremićem, protiv koga je takođe pokrenut disciplinski postupak zbog odbijanja da vrati poslanički mandat, a koji se ranije danas sastao sa Đilasom.

Jeremić se, prethodno, oko 14 časova sastao sa Đilasom u centrali DS u Krunskoj, a posle sastanka kratko rekao da je sadržaj tih razgovora unutrašnje pitanje stranke i da ne bi bilo primereno da ga deli sa javnošću.

Izvršni odbor bi mogao posegnuti i za merom isključenja iz stranke, a ukoliko se to dogodi isključeni se na odluku mogu žaliti Statutarnoj komisiji.

Izvor "Blica" blizak vrhu DS kaže da se traži kompromisno rešenje kako kazniti Jeremića, a da to ne bude isključenje, jer bi takav potez bio rizičan, s obzirom na njegovu veliku popularnost.

Jeremić je, saznaje "Blic", prethodnih dana, preko zamenika predsednika DS Bojana Pajtića pokušao da zakaže sastanak s liderom DS Draganom Đilasom, ali do sinoć nikakve povratne informacije nije bilo.

Potpredsednik DS Miodrag Rakić komentarisao je juče unutarstranačke procese.

- Bio sam član DS i u vreme Miloševića i ne mogu da razumem da je bilo kome mandat važniji od članstva u DS - naveo je Rakić i dodao da DS sprema program za birače i da je "spremna za vanredne izbore ove godine".

Poslanik Demokratske stranke (DS) Dušan Petrović izjavio je danas da je predlog lidera DS-a Dragana Đilasa za njegovo isključenje iz stranke nipodaštavanje pravnog poretka i politički proces koji se vodi protiv ljudi koji drugačije misle.

- Predlog za moje isključenje iz DS-a je potpuno neutemeljen u pravnom sistemu kojem živimo, suprotan je Zakonu o izboru narodnih poslanika, Ustavu i međunarodnim standardima i to je veliki problem za DS - rekao je Petrović, neposredno pre početka sednice Izvršnog odbora stranke na kojoj će biti reči o njegovoj disciplinskoj odgovornosti.

Petrović je precizirao da će izneti svoju odbranu zajedno sa pravnim timom koji čine Nebojša Zelenović, Miodrag Ćirić i Boško Ristić.

- Reći ću šta imam i o politici, jer ovo je politički proces. Đilas hoće da ukloni iz DS-a sve ljude koji drugačije misle a za koje pretpostavlja da bi bili opasni u trenutku kada se otvori pitanje uspešnosti stranke - rekao je on.

Na pitanje kakvu odluku Izvršnog odbora očekuje, Petrović je rekao da svako u odboru ima svoje ime i prezime i da će oni glasati po svojoj savesti.

- Postoje imena i prezimena u odboru. Svako će glasati po svojoj savesti i upisati se u istoriju - rekao je on.

Petrović je juče ponovio da je odluka o pokretanju disciplinskog postupka protiv bivših ministara koji ne žele da vrate mandat problematična i da veoma šteti DS, budući da je "takav zahtev suprotan temeljima na kojima počiva Zakon o narodnim poslanicima, ustavnim principima i evropskim standardima".

- Đilas vodi revanšističku politiku i pokušava da eliminiše sve neistomišljenike koji bi bilo kad mogli da postave pitanje zašto DS u ovom trenutku nema jasnu državnu politiku i zašto je podrška građana manja nego pre nekoliko meseci kada su bili izbori - navodi Petrović.

Jeremić: Mandat sam pošteno zaradio, nemam nameru da napuštam DS

VIDEO> Dušan Petrović o disciplinskom postupku:

Povezane vesti: Sastanak Đilasa i Jeremića završen bez dogovora Jeremić: Mandat sam pošteno zaradio, nemam nameru da napuštam DS DS sutra o Petroviću i Jeremiću, Petrović najavljuje odbranu Jeremić sutra u Beogradu DS u četvrtak raspravlja o bivšim ministrima. Petrović: Spremio sam odbranu i žalbu

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.