Petković: Stano čita samo ono što mu odgovara

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Jul.2022, 11:10

Petković: Stano čita samo ono što mu odgovara

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocenio je da portparol EU Peter Stano iz sporazuma sa Prištinom "čita i vadi samo ono što njemu odgovara", ali je to, prema njegovim rečima, jednostrano.

"Tako kaže da na osnovu sporazuma iz 2011. i 2016. godine Priština ima pravo da ukine KM tablice. To nije tacno", istakao je Petković >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << za TV Pink reagujući na izjavu Stana da je Brisel ranije ove nedelje "bio obavešten, ali ne i konsultovan" o planovima vlasti u Prištini koje se odnose na registarske tablice i slobodu kretanja na teritoriji KiM, kao i da prema sporazumima iz dijaloga o slobodi kretanja iz 2011. i 2016. godine, Kosovo ima pravo da postepeno ukine KM tablice (koje izdaje Srbija).

Petković je objasnio da u sporazumima koji su dogovoreni stoji da će se izvršiti preregistracija svih tablica na prostoru Kosova i Metohije, gde će građani moći da biraju između dve vrste tablica.

"Jedne su neutralne, KS, a druge se odnose na RKS, Republiku Kosovo. Šta se dešava. Septembra meseca, 2020. godine, Priština ukida KS tablice, i zato smo mi kasnije imali sve one probleme. Setimo se Jarinja, Brnjaka... Šta sada naš narod ima da izabere? Ostaju samo tablice lažne države Kosovo. Mislite da se neko oglasio povodom ovoga? Ne", ukazao je Petković.

On je istakao i da najnovijim jednostranim potezima Aljbina Kurtija i Prištine o ukidanju srpskih ličnih karti i registarskih tablica sa oznakama KM, PR, GL i slično, Priština protivpravno vrši institucionalno nasilje nad Srbima sa KiM.

Komentarišući najnovije poteze Prištine, Petković kaže da je u pitanju apsolutno kršenje svih sporazuma i dogovora, pre svega sporazume o slobodi kretanja, cime se ugrožava mir i stabilnost građana.

"Kurti gazi sve sporazume i dogovore, pokazuje da ne postoji dijalog. Kada vi hoćete jednostrano, da mimo dogovora u Briselu, kada smo dogovorili režim stikera, uvodite neka nova pravila, vi pokazujete da želite rat sa Srbima... Vi želite da proterate srpski narod sa KiM, posebno sa severa KiM. Čine sve, kako bi se išlo u pravcu destabilizacije", ocenio je Petković.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

"PRIŠTINA MORA DA PROMENI FAŠISTIČKI ODNOS PREMA SRBIMA" Petković odbacio predlog Osmanijeve o "asocijaciji zelenih opština"

Izvor: Blic, 01.Jul.2022

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je danas da Priština, ukoliko želi da gradi normalno društvo, mora da promeni svoj fašistički odnos prema srpskom narodu.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.