Izvor: RTS, 14.Apr.2021, 14:30

Petković: Napadi na Srbe posledica retorike političkih lidera u Prištini

Najnoviji incident albanskih izgrednika, na čijoj meti se ovog puta našao devetnaestogodišnji mladić srpske nacionalnosti L. D. iz Gračanice, posledica je neodgovorne politike i antisrpske retorike koju mesecima vode politički lideri u Prištini, upozorio je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.
Reagujući na današnji incident u Gračanici, gde su trojica Albanaca pretukla mladića L. D. srpske nacionalnosti, Petar Petković >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je podsetio da su samo neki dan ranije na severu Kosovske Mitrovice dvojica srpskih mladića napadnuta flašama, bez ikakvog povoda, dok su sedela u kafiću, a napadači su uzvikivali psovke na albanskom jeziku.Zahteva se od predstavnika privremenih organa u Prištini da pod hitno prekinu sa antisrpskom retorikom kojom inspirišu takve napade, ističe se u saopštenju direktora Kancelarije za KiM.
Ocenio je da je evidentno da kada nema dijaloga između Beograda i Prištine i kada se albanski političari utrkuju u govoru mržnje i netrpeljivosti prema Srbima, nasilje eskalira na ulici i direktno utiče na svakodnevni život ljudi na Kosovu i Metohiji.
"Najoštrije osuđujem ovakav i svaki vid nasilja, i verbalnog i fizičkog. Nakon napada na pravoslavne verske objekte, igumana manastira Visoki Dečani, te srpske zdravstvene ustanove, nasilju su sada izložena i srpska deca na Kosovu i Metohiji", naglasio je Petković.
Istakao je da se zato od predstavnika međunarodnih snaga na KiM, koji imaju dužnost da obezbede mir i sigurnost za srpski narod u pokrajini, traži da najozbiljnije shvate sve učestalije incidente i preduzmu sve mere iz svoje nadležnosti kako se oni ne bi više ponavljali.
 
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Simić: Jedno nasilje rađa drugo, Srbi nezaštićeni na KiM

Izvor: RTS, 15.Apr.2021, 09:40

Šef poslaničke grupe Srpske liste Igor Simić kaže za RTS da su napadi na srpske mladiće na KiM i objekte SPC posledica zapaljive i antisrpske retorike koja dolazi od visokih albanskih političkih predstavnika iz Prištine. . Igor Simić je, govoreći u Dnevniku RTS-a,...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.