Peticija predata Trampu: Zaustavite progon pravoslavaca na KiM

Izvor: RTS, 12.Feb.2019, 12:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Peticija predata Trampu: Zaustavite progon pravoslavaca na KiM

Zajednica američkih Srba u okviru "Kosovo prodžekta" predala je predsedniku SAD Donaldu Trampu, Kongresu i Stejt Departmentu, peticiju sa do sada prikupljenih više od 35.000 potpisa, sa zahtevom da se zaustavi progon pravoslavnih hrišćana na Kosovu.
U peticiji se apeluje na Sjedinjene Države da zaustave podršku progonu hrišćana i manjinskih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zajednica na Kosovu, kaže se u saopštenju dostavljenom Tanjugu.

Među potpisnicima peticije su, kako se navodi, i lideri zajednice američkih Srba koja se sastoji od sveštenika pravoslavne crkve, nosilaca Emeritus katedre naučne fondacije Tesla, predsednik Srpskog nacionalnog veća, kao i mnogobrojni vlasnici malih preduzeća, advokati i pravnici.
Ističe se da su zajednica američkih Srba i njihovih prijatelja pokrenula je pre nešto više od mesec dana peticiju o neodrživoj situaciji na Kosovu, uz navođenje da je više od 250.000 pravoslavnih hrišćana, mahom Srba, i drugih manjina, uključujući Jevreja i Roma, etnički očišćeno i proterano sa Kosova.
Veliki broj ljudi je ubijen, kuće i farme su opljačkane, spaljene i uništene, dok je više od 150 crkava i manastira oštećeno ili u potpunosti uništeno. Hrišćani na Kosovu su izloženi brutalnom nasilju dok je pristup mestima za molitvu zabranjen ili blokiran. Hrišćani i druge manjine lišene su u potpunosti ili delimično osnovnih potreba, hrane, lekova i medicinskih materijala, ukazuje organizacija "Kosovo prodžekt".
Ta organizacija navodi da za sve one koji žele da dodaju svoj potpis peticiji još nije kasno.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Peticija Trampu: Zaustavite progon pravoslavaca na KiM

Izvor: B92, 12.Feb.2019

Beograd -- Zajednica američkih Srba u okviru "Kosovo prodžekta" predala je predsedniku SAD Donaldu Trampu, Kongresu i Stejt Departmentu peticiju...Nju je do sada potpisalo više od 35.000 ljudi...U peticiji se zahteva da se zaustavi progon pravoslavnih hrišćana na Kosovu...U toj peticiji se apeluje...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.