Peticija američkih Srba Trampu: Zaustavite progon pravoslavaca na Kosovu i Metohiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Feb.2019, 12:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Peticija američkih Srba Trampu: Zaustavite progon pravoslavaca na Kosovu i Metohiji

Zajednica američkih Srba u okviru "Kosovo prodžekta" (Kosovo project) predala je predsedniku SAD Donaldu Trampu, Kongresu i Stejt Departmentu, peticiju sa do sada prikupljenih više od 35.000 potpisa, sa zahtevom da se zaustavi progon pravoslavnih hrišćana na Kosovu.

U toj peticiji se apeluje na Sjedinjene Države da zaustave podršku progonu hrišćana i manjinskih zajednica na Kosovu, kaže se u saopštenju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << dostavljenom Tanjugu.

Među potpisnicima peticije su, kako se navodi, i lideri zajednice američkih Srba koja se sastoji od sveštenika pravoslavne crkve, nosioca Emeritus katedre naučne fondacije Tesla, predsednik Srpskog nacionalnog veća, kao i mnogobrojni vlasnici malih preduzeća, advokati i pravnici.

Ističe se da su zajednica američkih Srba i njihovih prijatelja pokrenula je pre nešto više od mesec dana peticiju o neodrživoj situaciji na Kosovu, uz navođenje da je više od 250.000 pravoslavnih hrišćana, mahom Srba, i drugih manjina, uključujući Jevreja i Roma, etnički očišćeno i proterano sa Kosova.

Veliki broj ljudi je ubijen, kuće i farme su opljačkane, spaljene i uništene, dok je više od 150 crkava i manastira oštećeno ili u potpunosti uništeno. Hrišćani na Kosovu su izloženi brutalnom nasilju dok je pristup mestima za molitvu zabranjen ili blokiran. Hrišćani i druge manjine lišene su u potpunosti ili delimično osnovnih potreba, hrane, lekova i medicinskih materijala, ukazuje organizacija "Kosovo prodžekt".

Ta organizacija navodi da za sve one koji žele da dodaju svoj potpis peticiji još nije kasno - peticija:

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Peticija predata Trampu: Zaustavite progon pravoslavaca na KiM

Izvor: RTS, 12.Feb.2019

Zajednica američkih Srba u okviru "Kosovo prodžekta" predala je predsedniku SAD Donaldu Trampu, Kongresu i Stejt Departmentu, peticiju sa do sada prikupljenih više od 35.000 potpisa, sa zahtevom da se zaustavi progon pravoslavnih hrišćana na Kosovu. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.